Odlehlá ropná pole, těžko dostupná průmyslová zařízení, doly a extrémní podmínky jsou tím nejhorším scénářem, který může záchranné složky potkat. A společností, které se zabývají vývojem a výrobou těžké techniky, která by mohla v případě problému zasáhnout, je minimum. Kopřivnická Tatra je však jednou z nich - už roky staví například klasická hasičská auta.

Zdroj: Rosenbauer

Posledním výtvorem z kategorie supertěžké techniky je hasičská osmikolka, kterou kopřivničtí realizovali ve spolupráci s Rosenbauerem a Volvo. Tento unikátní vůz se jmenuje Tigon, což je kombinace dvou anglických slov Tiger a Lion, tedy tygr a lev. Podel výrobců tyto dvě kočkovité šelmy reprezentují to nejlepší ze spolupracujících výrobců – odolnou a především schopnou terénní techniku Tatry v kombinaci s pohonnou jednotkou Rosenbauer-Volvo a hasicí technikou Rosenbauer.

Sraz vozů Škoda Hundertgang
Unikátní Škodovky přijely na sraz "Hundertgang" 2018. Soupeřily i ve sprintu

Srdcem Tigonu je vznětový motor Volvo Penta o zdvihovém objemu 16,12 l a výkonu 700 koní, přičemž O přenos výkonu a točivého momentu na kola všech čtyř náprav se stará plně automatická převodovka Allison 4800 a přídavná převodovka Tatra. Celková povolená hmotnost Tigonu je 43 tun.

Tigon je skutečně monstrum, které je postavené na tatrováckém podvozku s centrálním nosníkem a výkyvnými polonápravami. Délka činí 12,285 metru, rozvor je 4,490 m dlouhý, šířka dosahuje 2,9 metru, a celková výška pak 3,7 m.

Zdroj: Rosenbauer

Rosenbauer dodal nejmodernější hasicí techniku, která je schopna vychrlit 9500 litrů vody za jednu minutu při talku 10 barů! Dostříkne do vzdálenosti až 100 metrů. Druhé, menší, dělo, je ovládané z kabiny a při maximálním tlaku opět 10 barů zvládne 2000 litrů za minutu.