Doby, kdy trh s elektromobily patřil pouze značce Tesla, jsou nenávratně pryč. Dnes se do tohoto segmentu snaží proniknout úplně všichni a „ukousnout“ si ze stále se zvětšujícího prodejního koláče. A stejně jako rostou prodeje elektromobilů, rostou také prodeje SUV modelů a crossoverů. Takže elektrické SUV se z hlediska poptávky jeví jako nejlepší varianta. Přivítejme tedy elektrické SUV Tesla Model Y.

Mercedes-AMG One
Všechny budoucí modely Mercedes-AMG budou plug-in hybridy

Technicky vzato jde spíše o crossover, který vznikl na základech Modelu 3 jako levnější alternativa k Modelu X, jenž je sice velmi rychlým, ale také velmi drahým přepravníkem osob. Kompaktní crossover až pro sedm lidí také nabízí fascinující zrychlení z 0 na 100 km/h - podle výbavy 3,5 sekundy, ovšem stát bude jako dobře vybavené kompaktní SUV se spalovacím motorem.

Dojezd je jako u ostatních modelů značky Tesla více než dostatečný a výrobce uvádí, že Model Y ujede na jedno nabití až 300 mil, tedy 480 km, opět podle zvolené verze.

Tesla Model YZdroj: Tesla

Tesla prozatím nabízí tři verze - Long Range, AWD a Performance. Uvedenou trojic později doplní základní varianta Standard Range, která bude stát v přepočtu okolo jednoho milionu korun. Jak už název napovídá, základní provedení bude mít menší dojezd a bude také o něco pomalejší. Tedy jestli se automobil, který zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy dá označit za pomalý…

Verze AWD se dvěma elektromotory nabídne pohon všech kol a dojezd okolo 450 km. To samé platí o verzi Performance, která má být jakousi sportovnější alternativou.

Prodeje všech variant Modely Y začnou na podzim, nejlevnější provedení dorazí na jaře roku 2021.