Uniformní design modelů Audi není ničím překvapujícím, tudíž se nelze divit, že nová A6 si vypůjčuje celou řadu prvků z větší A8 či A7. Celá přední maska tak zahrnuje ostré linie, kterým dominuje tradičně rozměrná mřížka chladiče, nyní ještě větší přístupy vzduchu v nárazníku a součástí nejvyšší výbavy jsou pak výkonné světlomety HD Matrix LED.

Vzadu si Audi s LED technologií světlometů hraje opět, takže zadní svítilny oplývají zajímavou grafikou, přičemž víko kufru je rozdělenou chromovanou linkou a dostalo integrovanou odtrhovou hranu.

Novinka je i trochu větší než předchůdce. Na délku měří 4939 mm, na šířku 1886 mm, na výšku 1457 mm a rozvor je dlouhý 2924 mm. Nepatrné zvětšení rozměrů rovněž zajistilo o pár milimetrů více místa pro nohy na zadních sedačkách a větší prostor v oblasti ramen a hlavy.

Audi A8.
TEST: Posel z budoucnosti. Audi A8 přiváží technologie zítřka. A parádní komfort

V době uvedení na trh bude nová A6 nabízena s dvojicí motorů. Třílitrový benzinový šestiválec s turbodmychadlem produkuje 340 koní (250 kW) a 500 Nm točivého momentu, zatímco pracuje se sedmistupňovou automatickou převodovkou a standardně nabízeným pohonem všech kol. Díky tomu zrychlí tato verze z nuly na 100 km/h za 5,1 vteřiny. Maximální rychlost je klasicky limitovaná na 250 km/h.

Naftovou variantou je třílitrový přeplňovaný šestiválec, který produkuje 286 koní (210 kW) a 620 Nm točivého momentu. Zde je využívána osmistupňová automatická převodovka a rovněž pohon všech kol. Dynamické schopnosti této verze Audi zatím neuvádí.

Může za vás i řídit. Tedy někdy

Nehledě na vybranou motorizaci však bude A6 vybavena mild-hybridním 48V systémem, který ulehčí spalovacímu motoru práci a podle Audi snižuje spotřebu o 0,7 litru na 100 km. U benzinového motoru je udávaná kombinovaná spotřeba kolem 6,7 až 7,1 litru na 100 km, zatímco u nafty je to 5,5 až 5,8 litru.  

Audi u A6 zapracovalo také na podvozku a řízení, které mají mít sportovnější charakteristiku než předchůdce. A to i v případě zvolení podvozku s klasickými vinutými pružinami, nebo adaptivním vzduchovým odpružením.

Koncept Audi Prologue.
Audi plánuje velké luxusní kupé. Chce rivala pro BMW řady 8

Kabina je hodně podobná modelu A7, takže nabízí poměrně futuristický směr s řadou dotykových ploch a displejů včetně středové 10,1palcové obrazovky infotainmentu, nižší 8,6palcové dotykové plochy například pro ovládání klimatizace a digitálního štítu přístrojové desky o velikosti 12,3 palce.

Ve výbavě se pak objevuje například prémiový audio systém Bang & Olufsen, ionizátor vzduchu, panoramatická střecha, ambientní osvětlení a další vychytávky.

Audi sport experience.
Audi sport experience: Pro pár kol na brněnském okruhu…

Ani v nové A6 nakonec nesmí chybět systém částečně autonomního řízení, který jsme viděli právě ve větší A7 a A8. Nechybí tak systém automatického parkování, adaptivní tempomat s udržováním vozidla v jízdním pruhu, sledování bočního provozu na křižovatce a další asistenty.

Na trh se má nové Audi A6 dostat v průběhu června. České ceny zatím nebyly zveřejněny, v Německu ovšem bude základní naftová verze startovat na v přepočtu asi 1,5 milionu korun.

Zdroj: Youtube