Některé prvky na karosérii odhaleného Citroën C5X odhalují jeho stylizování se do kategorie vozů SUV, ve skutečnosti jde však spíše o sportovní kombi. O tom svědčí mimo jiné i poměrně malá výška vozu - 1485 milimetrů a třeba i objem zavazadlového prostoru, který dosahuje 545 litrů. To je, pro zajímavost, více než kolik lze naložit do pravověrného kombíku sesterské značky Peugeot - tedy 508 SW.

Vzhled navazuje na koncept C-Xperience, který se představil již před pěti lety na pařížském autosalonu. Přesvědčit se o tom můžete sami při prohlížení fotogalerie u článku.

Automobil měří na délku 4805 milimetrů a představitelé značky slibují více než dostatečný prostor také pro cestující na zadních sedadlech. To zase díky rozvoru 2785 milimetrů. Interiér se nese v duchu současných modelů značky s dvojitým šípem ve znaku. To znamená, že na vrchu palubní desky se nachází protáhlý dotykový displej multimediálního systému s úhlopříčkou 12 palců.

Koncepční vůz Citroën CXperience
Citroën vrací do hry oblíbený model C5. Premiéra se odehraje za tři týdny

Na centrální konzoli však zůstaly zachovány fyzické ovládače pro nastavování teploty v interiéru. Ve výbavě bude například také velký head-up displej.

O pohonných jednotkách zatím lidé z Citroën mlčí. Je však pravděpodobné, že se vůz již zcela obejde bez dieselů, naopak kromě zážehových pohonných jednotek budou moci zákazníci zvolit také verzi plug-in hybrid s 222 koňskými silami a čistě elektrickým dojezdem kolem padesáti kilometrů.

Ve Francii se vůz začne prodávat na sklonku letošního roku, fyzicky však objednané exempláře dorazí k zákazníkům až na počátku toho následujícího.