O osmnáct centimetrů kratší než dosud nejmenší evropské SUV značky Toyota C-HR bude model Yaris Cross. Tuto novinku právě představilo evropské zastoupení asijského automobilového gigantu. Na délku tedy měří přesně 418 centimetrů, na výšku pak 156 a široké je 176,5 centimetru. Rozvor činí 256 centimetrů. To je stejná hodnota jako u klasického Yarisu, ale třeba světlá výška je o třicet milimetrů vyšší a celkově je verze Cross v porovnání s hatchbackem o citelných 24 centimetrů delší a o devět vyšší.

Také velké množství technických řešení sdílí tento vůz s novou generací Yarisu. Ten přijde na trh během několika příštích měsíců. To znamená, že rovněž Yaris Cross využívá novou podvozkovou platofrmu GA-B určenou pro kompaktní automobily.

Design není překvapivý. "Offroadovou" vizáž dodávají poměrně mohutné plasty u výřezů pro kola v blatnících, na prazích i ve spodních částech obou nárazníků.

A byli i svědky jedné světové premiéry
Toyota odtajňuje své blízké plány pro Evropu. Do hry vstupuje i Česko

Taktéž pohonné jednotky budou pro Yaris a Yaris Cross shodné. Tisková zpráva automobilky ale zatím zmiňuje jen nový hybrid, který je složen ze zážehového tříválce s objeme půldruhého litru a pochopitelně elektromotoru. Dohromady jsou schopny poskytnout řidiči výkon 116 koňských sil.

Elektromotor připojí zadní kola

Díky dalšímu přidanému elektromotoru k zadní nápravě bude možné získat Yaris Cross také s pohonem všech kol, což je v této třídě málo vídané.

Konstruktéři chtěli vytvořit malý rodinný vůz, a proto velkou pozornost věnovali variabilitě. Například opěradlo zadní lavice je rozděleno v poměru 40:20:40.  Kufr má dvojité dno a mezipodlaha je ještě rozdělena na dvě části. Díky tomu je možné zvětšit objem zavazadlového prostoru a ještě získat očím skrytou schránku. Zavazadelník je prý také vybaven novým systémem pružných pásů k zajištění převážených předmětů.

Toyota Proace City Verso
Poprvé za volantem malé dodávky Toyoty: Univerzál pro rodinu i náklad

Automobil se bude vyrábět v továrně Onnaig ve Francii. Evropské zastoupení Toyoty předpokládá, že každým rokem jich zde dělníci smontují 150 tisíc kusů.