Jestliže vnější design nové generace Audi A3 není žádným překvapením a jde o přirozené pokračování současného tvarosloví prémiové německé značky, vnitřek už je o něčem jiném.

Především v kontextu toho, že tento vůz se představuje veřejnosti v prakticky stejné době jako Volkswagen Golf osmé generace, nový Seat Leon a koneckonců i Škoda Octavia. Všechny tyto vozy jsou totiž zkonstruovány na základně stejné platformy MQB, využívají stejné typy motorů, elektroniku a další prvky.

Audi A3 vždy mezi výše zmíněnými modely hrálo roli inovátora. Proto může být překvapením, že oproti Octavii, Golfu a zejména Leonu, kde už chybí úplně, jsou na středové části palubní desky fyzická tlačítka. Přepínají se jimi jízdní režimy, ovládá klimatizace i systém start&stop. Jen volba rozhlasových stanic a zesilování nebo zeslabování zvuku se děje prostřednictvím speciální dotykové plošky na středové konzole. Chvíli jsem přemýšlel, proč je pro řidiče tak trošku schovaná za řadicí pákou, ale jsem usoudil, že je to proto, aby na ni dobře dosáhl spolujezdec. Řidič totiž výše zmiňované úkony může udělat na multifunkčním volantu.

Na to, jak tyto detaily přesně vypadají, se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

Ani z hlediska prostoru není v novém Audi A3 pro ty, kteří přesedají z minulé generace, žádné překvapení. Auto se sice prodloužilo a rozšířilo shodně o tři centimetry, ale rozvor zůstal na svém. Tudíž i místo na zadních sedačkách, kde si člověk s výškou 186 centimetrů sedne za stejně vysokého řidiče "tak akorát" a objem zavazadlového prostoru. 380 litrů je pro potřeby dvojice, která si obvykle takový vůz pořizuje, dostatečných.

Toto Audi ochrání posádku před klasickými palnými zbraněmi
Tohle Audi umí také odpalovat vlastní dveře. Běžný řidičák na něj ale nestačí

Než se objeví výkonnější verze (a třeba také systém Quattro), může zákazník vybírat ze tří motorizací. Jediným zážehovým agregátem je v současnosti 1,5 TFSI s výkonem 110 kW (150 k), turbodiesel 2,0 TDI je pak k mání ve dvou výkonových variantách. Já jsem si vybral slabší s výkonem 85 kW (116 koňských sil), ta druhá poskytuje řidiči až 110 kW (150 koní).

Řazení může obstarávat automatická převodovka, v tomto konkrétním exempláři by šestistupňový manuál. Hlavice řadicí páky má nový tvar, který bez problémů padne do dlaně, chod páky v drahách je mírně tužší, ale přesný a naprosto bezhlučný.

Do pěti litrů bez problémů

Oficiálně má v této kombinaci vůz normovanou spotřebu 3,5 - 3,6 litru, v reálu bude podle mé první krátké zkušenosti uživatel v mimoměstském provozu jezdit za zhruba 4,5 litru. Na dálnici pak při respektování tuzemského limitu 130 kilometrů v hodině apetit nepřerostl pětilitrovou hranici. Na jízdu v městském prostředí tentokrát nezbyl čas. To prověřím až během řádného týdenního redakčního testu.

Nový Seat Leon jsme vzali i na silničky v okolí hradu Krakovec
První jízda v novém Seatu Leon: Určitě nejsportovnější rodinné auto koncernu VW!

Vůz, který jsem získal pro toto první seznámení, byl ve verzi S Line. To u Audi znamená, že má nejen patřičně přiostřený design, ale i sportovní podvozek. Díky němu se podlaha nachází o patnáct milimetrů blíže k zemi, než v případě běžných provedení. Přesto (a dokonce i ve spojení s příplatkovými sedmnáctipalcovými nízkoprofilovými pneumatikami) nebyl v žádném případě prkenný a nepříjemný na nerovnostech a hrbolatých silnicích. Způsobem naladění bych ho zařadil někam mezi nové generace Leonu a Golfu. Těžší motor v přídi může za mírnou nedotáčivost ve velmi rychle projížděných zatáčkách, ale pokud jedete rozumným tempem, tak je ovladatelnost vozu vynikající.

Přestože lze interiér díky zachování řady tlačítek do jisté míry pokládat za konzervativní, nové technologie jsou zde přítomny v míře více než hojné. Například přístrojový panel byl digitální, na centrální multimediální displej lze adresu navigace psát prstem, k dispozici je inteligentní navigování, které plánuje s ohledem na předpokládaný vývoj dopravní situace nebo služby Car to X. Díky nim pak třeba víte, kde v blízkosti cílové destinace je volné místo k zaparkování.

Osmá generace Volkswagenu Golf
Vrátí se Golf na vrchol prodejních žebříčků? Test ukázal, že jízdně na to má...

Brzy navíc do výbavy přibude možnost zamykání a odemykání vozu bez klíčku pomocí mobilního telefonu a dostaví se osobní asistentka Amazon Alexa.

S řízenínm pak řidičům, kteří se neumějí nebo nechtějí plně koncentrovat na jízdu, pomůže velká sada bezpečnostních a komfortních asistentů. Za velkou část se ovšem musí připlácet. Namátkou zmiňuji třeba asistent pro změnu jízdního pruhu, upozorňování na nebezpečí při vystupování nebo adaptivní asistent řízení. Díky němu auto samo udržuje žádoucí odstup od vpředu jedoucích vozidel a systém sám zasahuje do řízení tak, aby bylo Audi A3 stále v patřičném jízdním pruhu.