Už od oficiálního představení vrcholného amerického supersportu čeká celý svět na okamžik, kdy se objeví první měření z motorové brzdy. Tento čas konečně nadešel a na YouTube kanálu RaceProvenMotorsports se konečně objevuje video ukazující právě měření skutečného výkonu.

Auto jistého nadšence s přezdívkou StreetSpeed717 je údajně čtvrtou vyrobenou Corvette ZR1 a dost možná první, jež disponuje manuální sedmistupňovou převodovkou.

Chevrolet Corvette ZR1.
Chevrolet odhalil schopnosti Corvetty ZR1. Patří k nejrychlejším vozům planety

Ještě před měřením je potřeba zdůraznit, že výrobci zpravidla uvádí výkony při měření na klice. Při měření na brzdě se ovšem výkon měří na zadních kolech, takže je potřeba započíst ztráty v hnacím ústrojí, zpravidla činící něco kolem 15 %.

Corvette ZR1 by tím pádem měla ukázat něco kolem 650 koní, jenže výsledek je ještě o dost výš. Konkrétně se na brzdě podařilo z Corvette vytlačit plných 677 koní (498 kW) a 873 Nm, což napovídá tomu, že je osmiválec o objemu 6,2 litru s kompresorem ve skutečnosti ještě výkonnější, než Chevrolet uvádí.

Callaway Sledgehammer Corvette C4 Twin-Turbo.
Tahle zapomenutá Corvette dlouho vládla světu. Už v roce 1988 jela 410 km/h

Krom toho měl vůz v době měření najeto jen nějakých 320 kilometrů, takže je teoreticky možné, že se počet koní po zajetí ještě malinko zvýší.

I kdyby už se ale jednalo o plný výkon, bohatě to stačí. Corvette ZR1 je zkrátka pekelně rychlým sporťákem s úžasným zvukem.

Zdroj: Youtube