Shrňme si, co už o Urusu víme. Vedle faktu, že se jedná o SUV, bude Urus vyčnívat ze stávající modelové řady Lamborghini také přeplňováním. Pod jeho kapotou se objeví dvěma turby přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec o výkonu přes 600 koní, pohánějící samozřejmě všechna kola.

Podle šéfa vývoje Marizia Reggianiho je přeplňování pro Urus nezbytné, neboť velké SUV potřebuje hlavně velký točivý moment. Časem potom přibyde i plug-in hybridní varianta a také v tomto ohledu bude Urus mezi Lamborghini první.

Novinka pojede na stejné platformě, jako aktuální Audi Q7 a Bentley Bentayga. I z toho důvodu se v Urusu objeví elektrický systém o napětí 48 voltů, pohánějící adaptivní odpružení s aktivním potlačováním náklonů. K dispozici bude zatáčení všech kol, známé již ze supersportovních modelů. Systém ostatně částečně odhaluje níže uvedené video.

Lamborghini Urus koncept.
Lamborghini Urus má být nejrychlejší SUV planety. Už známe jeho výkon

Půlminutové video, ve kterém se prototyp Urusu prohání pouští, ukazuje mimo jiné volič jízdních režimů, upravující patrně chování pohonného ústrojí a také zásahy stabilizace a protiprokluzu. Vedle standardních módů Strada, Sport a Corsa, přítomných u každého Lamborghini, dostane Urus i off-road režimy Sabbia (písek), Terra (hlína) a Neve (sníh).

Zdroj: Youtube

Vedle prvního oficiálního videa, které v dohledné době pravděpodobně doplní ještě několik dalších, existují i špionážní videa z testování na legendárním okruhu Nürburgring.

Zdroj: Youtube

Plné odhalení modelu Urus, který chce být nejrychlejším SUV planety, je naplánováno na 4. prosince. Už v tuto chvíli je také potvrzena výroba v domovské továrně Lamborghini v italském Sant’Agata Bolognese.

Cena se prozatím odhaduje v přepočtu okolo 4,5 milionu korun. Příští rok chce Lamborghini vyrobit přibližně 1000 kusů, přičemž další rok už je v plánu navýšení výroby na 3500 kusů. Urus by tak představoval celou polovinu roční produkce automobilky.