Už i švédská auta budete brzy nabíjet ze zásuvky. Volvo totiž v říjnu veřejnosti představí svůj první elektromobil v historii. Jde o verzi malého SUV XC40. Auto bude prvním z mnoha – Švédové už naznačili, že aktuální generace jejich vozů je tou poslední s běžnými spalovacími motory.

Zřejmě nepřekvapí, když bude Volvo XC40 velmi podobné tomu, které už na silnicích jezdí zhruba dva roky. Sice ještě před premiérou, jež proběhne až 16. října, nezveřejnilo žádné bližší technické údaje, má ale zároveň podle zástupců automobilky jít o jedno z nejbezpečnějších elektrických aut na trhu.

Čerstvě vyrobený Superb iV
Až 620 odlišností. Díky nim může Superb iV jezdit také na elektřinu

Proč? Volvo zesílilo konstrukci v přední části vozu. To proto, aby nahradilo chybějící motor, který brzdí následky střetu. V zadní části, kde je vložen elektromotor, je nově také silnější konstrukce, což má logicky pomoci při nárazu zezadu, který bývá pro posádku vozu také velmi nebezpečným.

Švédové navíc využili zátěže v podobě baterie. Díky tomu, že jsou umístěny nízko pod podlahou, má XC40 i nižší těžiště a tím pádem u něj méně hrozí převrácení. Články jsou navíc chráněné samostatnou bezpečnostní klecí z hliníku. Automobilka proto už nyní zveřejnila snímky konstrukce vozu. Na více informací i fotografie si budeme muset počkat ještě tři týdny.