Skutečně na hodně dotazů budou muset zájemcům o různé verze čtvrté generace Škody Octavia odpovídat prodejci v autosalonech tuzemské automobilky. Hodně věcí je totiž nyní v tomto voze vůbec poprvé. S řadou z nich jsme se mohli seznámit během speciálního workshopu přímo v sídelním městě Škody.

Podle technických údajů se sice Octavia RS oproti třetí generaci v disciplíně zrychlení z nuly na stovku o desetinku zhoršila (nyní činí hodnota 6,7 sekundy), ale určitě jde o nejhezčí Octavii celé historie. Bude tak mít šanci v počtu prodaných kusů během svého životního cyklu překonat číslo 173 000, které si připsala Octavia RS III. 

Místo na Krétě jsme první kilometry s novou Octavií ujeli na Berounsku, Rokycansku a Plzeňsku
První český test nové Octavie: Všestranně skvělá, avšak kanály ráda nemá...

Od "civilního" provedení nové Octavie půjde ereso skvěle rozeznat. Designéři zvolili tradiční prvky - tedy agresivnější přední nárazník, specifické LED mlhové světlomety v podobě horizontálně umístěného proužku, černou mřížku chladiče, černá vnější zpětná zrcátka, ve stejné barvě lakované lemování bočních oken, černý spojler na víku kufru, červené brzdové třmeny v černých kolech či dvojici lesklých koncovek výfuků, které skutečně ukrývají výfukové vedení.

Podrobně si vůz v obou karosářských variantách můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

V černém interiéru se pak nacházejí sportovní sedačky a tříramenný volant (je tedy jiný než v ostatních verzích Octavii i dalších modelů značky). Tvůrci použili alcantaru i na výplně dveří a palubní desku, nechybějí obligátní červené nitě na švech.

Motor byl přepracován, výkon zůstal na stejné úrovniZdroj: Škoda-Auto

Octavia RS bude opět k mání ve verzích lifback a kombi, zájemci budou moci volit mezi zážehovým nebo vznětovým přeplňovaným čtyřválcem se zdvihovým objemem dva litry. Benzinový agregát nabízí výkon 245 koní, dieselový rovné dvě stovky. V případě vznětové varianty bude v nabídce také pohon všech kol. Naprostou novinkou je RS s plug-in hybridním pohonem. Výkon je stejný jako u benzinové verze, ovšem maximální rychlost je menší (225 oproti 250 u modelu RS s pouze spalovacím motorem). U plug-in hybridní verze, která ponese na zádi označení RS IV, zůstane podvozek nad zemí ve stejné úrovni jako u méně výkonnýh Octavií. Varianty se spalovacími motory se ovšem k zemi přiblížily o patnáct milimetrů.

Nejlevnější verze nové Octavie
Škoda konečně začíná nabízet Octavii pro běžné lidi. I kombík je pod půl miliónu

Nový typ airbagu

Vozy RS budou jezdit na kolech se standardní velikostí 18 palců, ale bude možné zvolit také devatenáctipalcová. Konstruktéři připravili řízení s progresivním charakteristikou při otáčení. Navíc je strmější než u běžných octavií. U těch je od dorazu k dorazu zapotřebí volantem otočti 2,7krát, u verze RS je to jen 2,1x.

Ve voze Octavia RS a rovněž v modelu Scout bude větší počet airbagů. Tradiční čelní, boční, stropní a kolenní doplňuje ještě centrální airbag. Ten se při bočním nárazu rozvinuje z pravé strany řidičovy sedačky a má zabránit srážce těl obou lidí sedících vpředu.

Součástí standardní výbavy Octavie RS jsou také takzvané Matrix LED světlomety. Ty zvládnou takzvaně vykrývat třeba protijedoucí auta, případně zabrání oslnění řidiče při míjení reflexních tabulí.

Škoda Octavia Scout 2020
Škoda představila novou Octavii. Scout zdolá lesní cesty a utáhne až dvě tuny

Novinek je ale mnoho také v ostatních takzvaných "derivátech" modelu Octavia. Podrobněji se s nimi budeme seznamovat později při testovacích jízdách. Nyní tedy alespoň několik nejzajímavějších:

1) Head-up displej. Jedná se o prvek, který promítá údaje přímo na sklo. Zobrazuje tři typy údajů - vlevo o asistenčních systémech, uprostřed rychlost a "přečtené" dopravní značky a zcela vpravo pak navigační šipky.

2) Všechny motory jsou přepracované. Například turbodiesel využívá turbodmychadlo s elektricky naklápěnými lopatkami. Díky tomu je už v nízkých otáčkách k dispozici podstatně větší točivý moment než dříve. Samozřejmě mají agregáty všechny také nižší spotřebu. Tu nejnižší samozřejmě plug-in hybridní verze.

3) Před chladičem jsou ve spodní části žaluzie. Ty se umí buď zcela nebo částečně otevřít, pokud je třeba motor chladit, většinu času ale zůstávají zavřené. Například na dálnici při rychlosti 130 kilometrů v hodině to uspoří dvě desetiny litru na každých sto kilometrů.

4) Motory doplněné o systém mildhybrid můžou využít takzvaný boost efekt. Řidič, který potřebuje například rychle předjet, má tak k dispozici na dobu deseti sekund o 12 kW zvýšený výkon pohonné soustavy. Tato technologii je k dispozici pro zážehový motory 1,0 TSI a 1,5 TSI.

5) Model Scout, který sama automobilka charakterizuje jako jakýsi švýcarský multifunkční nůž, se bude sice v některých státech prodávat i s pohonem pouze předních kol, ne tak u nás. Pohon všech kol byl navíc vylepšen. Je teď lehčí, reaguje rychleji a přispívá ke snížení spotřeby. Například i díky použití oleje s nižší viskozitou.

6) Octavie dostávají nové asistenční systémy. Například i Travel Asist, který po zmáčknutí jediného tlačítka může vůz zásahy do řízení bezpečně provézt třeba různými šikanami, které silničáři vytvářejí na vjezdech a výjezdech ze zúžených opravovaných úseků. Tento asistent navíc funguje až do rychlosti 210 kilometrů v hodině.