Předchozí
1 z 2
Další

Při výběru následující pětky jsme brali v potaz několik faktorů. Vozy musí být dostupné za rozumnou cenu, musí s nimi být zábava a hlavně – musí mít alespoň nějaký výhled na budoucí růst hodnoty. Všechna auta pořídíte v cenové hladině přibližně do 300 tisíc korun a u všech je velmi pravděpodobné, že pokud budete vůz udržovat, můžete si po několika letech připsat větší či menší zisk.

1. BMW 330Ci E46

BMW 330Ci.Zdroj: BMW

První v našem výběru je auto, které mnoho lidí považuje za vůbec nejlepší produkt německého BMW. Často se o „é-čtyřicet-šestce“ mluví jako o poslední správné trojce či dokonce jako o posledním správném bavoráku. My si sice rozhodně nemyslíme, že by nové produkty mnichovské automobilky byly jakkoliv špatné, ale jejich cena bude přinejmenším ještě nějakou dobu klesat. Na rozdíl od E46 v nejlepším možném provedení, jejíž cena už nějakou dobu stagnuje.

Samozřejmě, že vůbec nejlepší E46 je M3, ale tu už pár let nekoupíte za rozumnou cenu. Hledejte proto vůz s dvoudveřovou karoserií kupé, manuální převodovkou, slušnou výbavou a hlavně s famózním řadovým šestiválcem M54B30 o výkonu 230 koní (170 kW).

Pro majitelé těchto vozů nevyšel víkend zrovna podle plánu.
Černý víkend pro supersporty. Hořel McLaren P1, bouralo Pagani Zonda

Jedná se o skvěle jezdící auto, se kterým zažijete hromadu zábavy a nebudete se potýkat s výraznějšími technickými problémy. Navíc je dost možná nejpříhodnější doba ke koupi. Hezké kusy startují pod 200 tisíci korunami, a ačkoliv cena asi v nadcházejících letech ještě půjde trochu dolů, brzy by se měla odrazit a po vzoru starších kupé E36 vyběhnout vzhůru.

2. Chevrolet Camaro/Pontiac Firebird čtvrté generace V8

Chevrolet Camaro.Zdroj: Chevrolet

Americká dvojčata z dílen GM by měla být vaší volbou, pokud chcete něco extra, co na našich silnicích hned tak nepotkáte. Svalnaté tvary s trochou americké okázalosti umí uhranout a čtvrtou generaci lze považovat na rozdíl od generace třetí za opravdu pěkná a zajímavá auta.

Jisté je, že by pod kapotou vašeho amerického kupé měl být osmiválec. Šestiválec zaostává dynamikou, ale hlavně charakterem, kterého má větší brácha naopak na rozdávání. Bublající, případně s laděnými výfuky i řvoucí motor, je ve většině případů párován s automatickou převodovkou, která jeho potenciál bohužel trochu mírní. Budete-li mít ovšem štěstí, narazíte na ceněnější a zábavnější manuál. Pokud na něj narazíte, neváhejte. Je navíc šestistupňový s dlouhou šestkou, která výrazně zlevní přesuny po dálnici.

Jízdní vlastnosti amerického sporťáku se zadní tuhou nápravou sice nelze přirovnávat ke schopnostem evropských či japonských aut, ale pokud si raději užíváte hutný zvuk osmiválce a pohodovou nedělní projížďku, budete nadmíru spokojeni. Spolehlivost je navíc nadprůměrná a ceny vozů s automatem startují pod 200 tisíci.

U Firebirdu je navíc zajímavé, že čtvrtá generace byla i tou úplně poslední pro tento legendární "pony car".

3. Mazda MX-5 NA

Mazda MX-5.Zdroj: Mazda

První mrkačková Miata je v mnoha ohledech etalonem malého japonského sporťáku. Je lehká, dostatečně výkonná, naučí vás řídit a hlavně nabídne spoustu srandy s nebem nad hlavou. Doby, kdy se pěkné Miaty první generace prodávaly za pár korun, už jsou navíc dávno pryč, ceny se odrazily ode dna a dávno překonaly druhou generaci.

Jaké problémy skrývá Bentley Continental GT za cenu dobře vybavené Škody Octavia?
Jaké pasti skrývá luxusní Bentley za cenu Octavie? Majitel se nestačil divit

U Miaty je poměrně snadný výběr. Vůz se vyráběl s jednou karoserií, dvěma motory a výhradně s manuální převodovkou. Atmosférické čtyřválce o objemech 1,6 a 1,8 litru jsou oba dostatečně výkonné, oba dostatečně spolehlivé a větší z nich je nutností pouze tehdy, chcete-li auto továrně vybavené samosvorným diferenciálem.

Ceny malé a zábavné Miaty startují v okolí 100 000 korun, ovšem počítejte s tím, že budete po koupi opravovat korozi. Právě rez je bohužel velkou bolestí Miat a pokud si nepřiplatíte za vyloženě pěkný, garážovaný kousek, je nepravděpodobné, že by byla vaše MX-5 zespoda zdravá.

4. Mazda RX-8

Mazda RX-8.Zdroj: Mazda

I čtvrtý tip našeho výběru je Mazda, ovšem poněkud jiného pojetí. RX-8 je totiž úplně poslední produkční auto, vybavené wankelovým motorem se dvěma rotory. Ten umí při velmi kompaktním uspořádání nabídnout velmi vysoký výkon a pohon zadních kol s manuální převodovkou nabídne zase velkou zábavu za volantem.

Bohužel „rotační“ motor v RX-8 vyžaduje specifické chování a postupy. Neustále je potřeba kontrolovat olej, který auto cíleně spotřebovává na mazání rotorů (přesto se však doporučuje přimíchávat olej i do beznínu). Dále se motor nesmí zhasnout za studena, aby se takzvaně "neuchlastal", a drobnou nevýhodou může být i vysoká spotřeba, prakticky nepadající pod 11 litrů na sto.

O RX-8 musí zkrátka člověk leccos vědět, ale pokud ví, do čeho jde, stává se z RX-8 zajímavý sporťák za zajímavé peníze, jehož hodnota jednou poroste. Ceny začínají už pod hranicí 150 000, ale je dobré dopředu počítat s repasí motoru a opravou případné koroze. I s předpokládaným počátečním servisem však cena zůstává stále rozumná.

5. Toyota MR2 W20

Toyota MR2.Zdroj: Toyota

Toyota MR2 druhé generace se sice může na první pohled tvářit vcelku nevinně, ale ve skutečnosti se jedná o řidičsky zajímavý sporťák s uprostřed umístěným motorem a pohonem zadních kol. V dané cenové relaci auto s takovou koncepcí jen tak neseženete.

BMW 323i E30 s najetými 260 kilometry.
Sháníte "nové staré auto"? Tohle BMW s šestiválcem ujelo 260 km a je na prodej

Do Evropy se MR2 vozila ve dvou motorizacích a zajímat by vás měl výkonnější atmosférický dvoulitr, kombinovaný samozřejmě s manuální převodovkou a ideálně i s odnímatelnými targa střešními panely. Pokud chcete větší raritu, můžete si zkusit opatřit japonskou verzi s turbomotorem a výkonem přes 200 koní. Na takovou MR2 však budete potřebovat o něco víc peněz a také o něco víc řidičského umu. MR2 s turbem je totiž legendární pro svou bleskurychlou přetáčivost.

V současné době šly už ceny MR2 trochu nahoru a na hezké auto si tak připravte kolem 200 tisíc korun. I tady ovšem máte solidní jistotu, že do budoucna neproděláte. MR2 je málo a jedná se o zajímavé auto, které znalci ocení.