Předchozí
1 z 2
Další

Ano, dá. Ale není to samozřejmě úplně jednoduché, vyžaduje to spoustu času a trpělivosti. A také štěstí.

Tomu se ale "dá jít naproti", když budete vědět, kde hledat a co hledat. Kromě toho pochopitelně musíte počítat s tím, že ojeté auto s cenou blížící se nule nebude zrovna "ve vůni" a předpokládat můžeme i horší technický stav a častější výskyt závad.

Takže byste měli být smíření s tím, že kolem svého "nového" auta budete muset víc běhat a občas si umažete ruce.

Kde takový vůz hledat?

V první řadě je vhodné říci, že auta, po kterých koukáme, se vlastně jen málokdy vyskytnou nabízena na internetu. Většinou se totiž ke svým novým majitelům dostanou přes známé či kamarády.

Ilustrační foto.
TOP stav, auto po důchodci. Jak číst fráze z inzerátů, abyste nekoupili vrak?

Není výjimkou, že takový vůz od někoho inkasujete za láhev kvalitnějšího pití, i když prodané na inzerát by stálo třeba ještě pět tisíc. Když ovšem kolem sebe nemáte zdroj extrémně levných ojetin, nezbývá než se poohlédnout na vlastní pěst.

1. Inzerce zdarma

Zapomeňte na seriózně pojaté inzerce, kde se za vložení inzerátu platí větší či menší poplatek. Když už se auta za malé peníze, případně za odvoz nebo za přepis, vyskytnou na internetu, bývá to na bezplatných inzertních serverech, jejichž přehlednost a strukturování mnohdy připomíná pověstnou "hrabárnu".

Přesto občas můžete narazit na zajímavou nabídku. Nedávno se například na jistém inzertním portálu objevila nabídka na výměnu pojízdného Fiatu s platnou STK za lahev rumu a koly. Za několik hodin už auto bylo pryč…

Netradiční inzerát.Zdroj: Bazoš.cz

Zkusit můžete také klasiku v podobě řádkové inzerce třeba v lokálních novinách, nicméně na tu už mnoho lidí zanevřelo. Nástěnku s inzercí zdarma nabízejí také některé hypermarkety přímo ve svých prodejnách.

2. Skupiny na sociálních sítích

Dost možná nejsnazší cesta pro legračně levné auto vede přes sociální síť Facebook, kde jsou skupiny přímo věnované prodeji a nákupu ojetin s nízkým cenovým stropem. I zde platí, že se pro svůj levný vůz musíte prohrabat skrz hromady nestrukturovaných inzerátů, ovšem výjimečně se zde dá najít solidní auto za polovinu nízké výplaty.

Patrně největší skupina tohoto druhu, mající v současnou chvíli přes 72 tisíc uživatelů, nese název „Auta Za Odvoz Nebo Do 10000kc". O přijetí do ní musíte požádat, nicméně schválení nových uživatelů probíhá rychle.

Ojetiny za cenu nového iPhonu X.
PŘEHLED: Auto, nebo telefon? 10 ojetin, které koupíte za cenu nového iPhonu X

Jediný problém je, že chcete-li uspět, musíte být ostražití a jednat rychle. Jakmile se zde totiž objeví opravdu zajímavá koupě, strhne se okamžitý zájem.

3. Dražby

Jsou lidé, kteří na dražby exekučně zabavených aut jezdí každou chvíli a nakupují zde „na kšeft". Samozřejmě, že se zde dají najít zcela normální ojetiny za cenu jen lehce pod běžnou tržní hodnotou, nás však zajímá minorita levných ojetin, jejichž vyvolávací cena mnohdy začíná na symbolické částce. Stačí do vyhledávače zadat „dražba zabavených aut" a rozjet pátrání.

Samostatnou, leč podobnou kapitolou, je potom Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zde se dají koupit nejrůznější předměty, které státní orgány již nepotřebují, nebo z nějakého důvodu zabavily, samozřejmě včetně aut. Zdejší „inzeráty" fungují zpravidla tak, že je stanovena minimální kupní cena a je na vás podat do stanoveného termínu svou nabídku.

A co hledat?

Je vcelku pochopitelné, že chcete-li kupovat auto v ceně kolem deseti tisíc, či dokonce ještě méně, musíte drasticky snížit své nároky.

Netrapte se vadami laku, kosmetickými chybami, vybydleným interiérem a podobnými věcmi, které byste u dražší ojetiny běžně řešili. Místo toho se spíše ptejte, zda má vůz vůbec technickou kontrolu, a na jak dlouho tato kontrola platí. Důležité také je, zda už byla uhrazena ekodaň, která se platí při prvním převodu nebo první registraci vozidla v České republice.

Zde je pár tipů, kterých se můžete držet.

1. Vyhněte se dieselu a složité mechanice

Jen poměrně výjimečně jsou diesely natolik spolehlivé, aby za desítky let přežily velkou spoustu majitelů, z nichž ti poslední šidili údržbu, jak se jenom dalo. Vozy s naftovými motory navíc obecně bývají dražší.

Hledejte proto úplně obyčejné benzínové motorizace bez turbodmychadel a mějte na paměti, že nedostatek výbavy je v této oblasti výhodou.

Renault Thalia.
Před pěti lety to byla nejlevnější nová auta. Jaká jsou dnes jako ojetiny?

Automat je v autě obdobné ceny spíše časovaná bomba, klimatizace beztak pravděpodobně nefunguje, elektrická okna dost možná nejezdí a do střešního okna zatéká. Zkrátka čím méně elektroniky, složité mechaniky a přidaných prvků, tím lépe.

2. Zapomeňte na populární značky

Na trhu s ojetinami se vyskytuje mnoho vozů, jejichž cena dlouhodobě odmítá klesnout pod určitou hranici. A přesně o taková auta my nemáme zájem. Hledejte proto vozy a modely značek, které u nás nejsou tak populární, či dokonce značky, které mají z nějakého důvodu špatnou pověst.

Typicky třeba Alfa Romeo si nabrala špatnou pověst kvůli několika konkrétním motorizacím. Ten zbytek přitom může slušně sloužit a lze jej zakoupit za pár korun. Horší pověst v minulosti měly třeba i korejské značky Daewoo, Hyundai či Kia. Dostupní bývají také "Italové" a "Francouzi".

3. Nekoukejte na stav tachometru

Kolik „svítí na budíku" je u auta za pár tisícikorun zcela nepodstatné. Vzhledem k tomu, za jakou cenu je vám daný vůz nabízen, lze vcelku snadno předpokládat, že má za sebou barvitou historii plnou změn majitelů či stáčení tachometrů.

BMW řady 7.
10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Spíš než na čísla na přístrojové desce tedy koukejte hlavně na stav základních mechanických komponent nebo na stopy dřívějších těžkých havárií. Protože právě mechanický stav a bezpečnost by vás měly zajímat vždy na prvním místě a auto za pár tisíc není výjimkou.

Spíš naopak, v případě ojetiny za "pár šup" je dobrý technický stav ještě důležitější. Chcete auto, ne vrak, který by byl nebezpečný nejen vám, ale i ostatním řidičům.