Průzkumů spolehlivosti ojetin je celá řada. I tak ale mohou být dobrým vodítkem pro toho, kdo se rozhoduje o nákupu bazarového auta. Zkušenost ostatních řidičů může prozradit hodně. Britští majitelé postarších aut před nedávnem hodnotili spolehlivost ojetin. Magazín Auto Express z výsledků vybral deset nejlepších z nich.

Mezi top 10 nejspolehlivějšími ojetinami letošního roku se umístila i Škoda Yeti. První mladoboleslavské SUV, které se vyrábělo mezi lety 2009 až 2017, dostalo velmi kladné hodnocení.

Největší výběr najdete u Škody Octavia
Silnice budou brzy klouzat. Pátrali jsme po laciných ojetinách s pohonem 4x4

„Vzhledem k tomu, že Škoda Yeti v roce 2017 vyhrála hodnocení spolehlivosti, očekávali jsme její dobré výsledky i teď,“ komentuje britský magazín. Velkým pozitivem je podle jeho průzkumu vysoká kvalita zpracování vozu. Negativem naopak fakt, že si 16,7 procenta dotázaných majitelů stěžovalo na problémy s elektronikou auta.

Nebýt Volva a Lexusu, umístily by se v žebříčku nejspolehlivějších ojetin jen samá japonská auta. Dobře se vedlo dokonce i elektromobilu Nissan Leaf, který se prodává už devět let. Zároveň je nejúspěšnějším vozem do zásuvky v Evropě. Celkem 90 procent majitelů tohoto modelu nezaznamenalo během jeho užívání jedinou zásadní závadu.

Škoda Octavia Combi III
Průměrná ojetina už stojí skoro 300 000 Kč, vypočítal TipCars

Zbytek nejlepší desítky patří Toyotě a její luxusní odnoži v podobě značky Lexus. Například uspěla minulá generace SUV Toyota RAV4, které se vyrábělo až do loňského roku. Jen 10,2 procenta uživatelů hlásilo problémy s vozem. Dařilo se i Toyotě Avensis, jež odešla loni z trhu.

Průzkum probíhal mezi blíže nespecifikovaným množstvím majitelů aut. Byla hodnocena spolehlivost vozu a zaznamenávány jednotlivé zásadní závady během jeho používání. Průzkum byl zaměřen na auta se stářím 2 až 10 let.

Podívejte se do přiložené fotogalerie, kde najdete vozy, které dopadly ve spolehlivosti nejlépe.