Předchozí
1 z 4
Další

Audi R8

Audi R8.Zdroj: Audi

První generace plnohodnotného supersportu s motorem uprostřed od Audi se stala hitem, nicméně absence exotičnosti u německé značky způsobila, že šla R8 relativně rychle s cenou dolů. Přitom má vše, co by správný supersport měl mít. Za zády maximálně dvoučlenné posádky hřmí atmosférický osmiválec o objemu 4,2 litru, případně i desetiválcový pětilitr. Síla se vždy přenáší na všechna kola, a ačkoliv desetiválce jsou pořád dost drahé, i osmiválec o výkonu 420 koní (309 kW) umí vyrobit spoustu srandy.

Základní cena R8 bez příplatků činila v roce 2008 3,2 milionu korun, ale dnes může být supersport z Ingolstadtu váš za cenu do 1,5 milionu. Samozřejmě platí, že čím novější kusy, tím víc cena roste, ale pokud si troufnete na starší a ojetější vůz, můžete se dostat i k milionu. To je skutečný supersport opravdu slušná nabídka.

Jaké problémy skrývá Bentley Continental GT za cenu dobře vybavené Škody Octavia?
Jaké pasti skrývá luxusní Bentley za cenu Octavie? Majitel se nestačil divit

BMW M3 (E92)

BMW M3 (E92).Zdroj: BMW

Pro každou generaci M3 platí prakticky totéž. Mnichovský sporťák nejprve spadne na ceně, aby se posléze odrazil a začal růst. Kdysi levné E36 začínají být pěkně drahé a ani E46 už aktuálně nepořídíte pod hranici půl milionu. Ovšem stále ve fázi pádu se aktuálně nachází minulá generace E92, která je jako jediná M3 vybavená čtyřlitrovým osmiválcem - a to o výkonu 420 koní (309 kW).

Sportovní kupé stálo v době svého příchodu minimálně dva miliony, ale levnější kusy dnes padají pod hranici 700 tisíc korun. My doporučujeme mladší kus s rozumným nájezdem a s cenou k milionu.

Ferrari 612 Scaglietti

Ferrari 612 Scaglietti.Zdroj: Ferrari

Abychom si rozuměli, na pořízení tohoto vozu z našeho výběru musíte být vyloženě bohatí, přesto se však jedná o jednu z nejrozumnějších cest, jak si dopřát plnokrevný vůz z Maranella se vzpínajícím se koněm ve znaku. Cestovní kupé 612 Scaglietti bylo ve výrobě mezi lety 2004 a 2011, než jej nahradil poněkud diskutabilní model FF. O pohon 612 se stará patřičně velký dvanáctiválec o objemu 5,7 litru, jehož výkon činí 540 koní (397 kW).

Původní cena 612 Scaglietti se pohybovala okolo 6 milionů v základu, ale dnes lze krásné kusy s nízkými nájezdy koupit za cenu do 2,5 milionu. Neexistuje moderní Ferrari, jehož cena by tolik klesla. Samozřejmě zde značně rozhoduje, jestli je vůz před servisem nebo po servisu. Právě velký plánovaný servis totiž vyjde na hromadu peněz.

BMW řady 7.
10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Jaguar XK (X150)

Jaguar XK (X150).Zdroj: Jaguar

Další cestovní kupé, tentokrát z britského souostroví - Jaguar XK. Elegantní štíhlé linie druhé generace vyjely sice na svět už v roce 2006, ale vůz lze považovat za tolik nadčasový, že za více než deset let nezestárnul ani o den. Pod kapotou této šelmy se objevily výhradně osmiválcové motory, spárované s automatickými převodovkami. Ten nejslabší měl objem 3,5 litru a výkon 258 koní (190 kW), ale verze XKR-S znamená dokonce 550 koní (405 kW) z přeplňovaného pětilitru.

Budete-li se držet při zemi a zůstanete u základních verzí XK, nejčastěji s motory 4,2 litru o výkonu 304 koní (224 kW), dáte za auto dnes okolo půl milionu korun. Původní cena však byla pětinásobná a nejlevnější XK vycházelo na 2,5 milionu.

Maserati Quattroporte V

Maserati Quattroporte V.Zdroj: Maserati

Ze světa kupé se můžeme přesunout do světa limuzín, konkrétně v podání od italského Maserati. Čtyřdveřový model Quattroporte v předešlé páté generaci byl na trhu od roku 2003 do roku 2012 a v elegantní přídi se zabydlely osmiválce v objemech od 4,2 do 4,7 litru objemu. Nejčastěji v inzerci objevíte menší variantu o výkonu 400 koní (294 kW).

Toyota MR2.
5 aut, která jsou dostupná, zábavná a ještě na nich můžete i vydělat

Zatímco kdysi stávalo Quattroporte kolem 3,2 milionů v základu, dnes jeho cena padá pod hranici 700 tisíc korun. Není však od věci si připlatit a koupit model s lepší převodovkou od renomované firmy ZF s hydrodynamickým měničem.

Mercedes-Benz S-Class (W221)

Mercedes-Benz Třídy S (W221).Zdroj: Mercedes-Benz

Chcete-li však spíše německou kvalitu, než přespříliš charismatického Itala, možná se zhlédnete spíše v klasice v podobě Mercedesu třídy S. Generaci W221, vyráběnou od 2005 do 2013, dnes seženete už vcelku levně a přitom se jedná o jeden z nejpohodlnějších a technicky nejdokonalejších vozů svojí doby.

Nabídka třídy S je navíc obrovská, stejně jako rozsah cen. Pokud si vystačíte se základními naftovými šestiválci, prvními ročníky a vysokými nájezdy, stačí vám okolo 300 tisíc korun. Jestli však chcete pořádné osmiválce, bohatou výbavu a mladší vozy, vyplatí se koukat v rozmezí 600 až 800 tisíc korun. Základní cena špičkově vybavených modelů nicméně šplhala k hranici čtyř milionů korun.

Porsche 911 (996)

Porsche 911 Carrera (996).Zdroj: Porsche

Porsche 911 generace 996 to v životě nemělo jednoduché, protože se už od prvního uvedení v roce 1997 setkalo s nevolí ze strany fanoušků. Ti se otáčeli hned na dvou bodech. Zaprvé tu byl diskutabilní vzhled s „hokejkovými“ světlomety, zadruhé potom i fakt, že se jednalo o první 911 s vodou chlazenými motory. Prvotní problémy se spolehlivostí se povedlo vychytat a 996 jezdí adekvátně svému jménu. Už základní Carrera se navíc pochlubila výkonem 320 koní (235 kW).

Ford Fiesta.
Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

Dnes je z 996 jednoznačně nejlevnější 911 na trhu ojetin. Svůj kus, který původně stál ke třem milionům, můžete mít už za 500 tisíc, pokud vám stačí starší ročníky s vyšším nájezdem. Dá se očekávat, že ceny 996 v příštích letech porostou.