Rovněž vozy, které by člověk čekal spíše v garážích milovníků sportovní jízdy než ve vozových parcích státních institucí, jsou tentokrát v aktuální nabídce nepotřebného majektu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Automobily lze získat díky přihazování v elektronické aukci. Na některé z nich se můžete podívat do naší fotogalerie.

Například něco málo přes 50 000 Kč je aktuální cena vozu Ford Focus ST vyrobeného v roce 2009. Automobil od té doby najel 241 tisíc kilometrů a v současnosti je pojízdný. Jenže daleko by zřejmě nedojel, protože ve zprávě o technickém stavu se uvádí, že v motoru je značná vůle hlavních ojničních ložisek. Kromě toho má vůz i další neduhy.

Podobně je na tom ještě výkonnější Opel Astra OPC z roku 2008. Počítadlo kilometrů v něm udává hodnotu 164 000 kilometrů. Vůz je sice pojízdný, ale nemá platnou technickou kontrolu a navíc má hlučné turbo a jiné technické problémy. Obou těchto automobilů se zbavuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Stále nejluxusnějším vozem v nabídce "státního autobazaru" je Porsche 911 GT3
Státní autobazar zlevnil nabízené Porsche, prodává také "zaniklé" BMW

Zajímavostí v nabídce je tentokrát sněžný skútr Lynx 6900, který do aukce poskytla Nemocnice Na Homolce. Cena je sympatických 20 000 Kč a to, zda je v případě tohoto dopravního prostředku nájezd 5600 kilometrů vysoký nebo nízký nedokážeme posoudit. Nicméně faktem je, že skútr je nepojízdný, protože je rozbitá převodovka.

Dlouho stát otálel s tím, než nabídl veřejnosti Volkwagen Touran. Vyroben byl v roce 2003, ale již od roku 2006 stojí odstavený. Není tedy divu, že má značně znečištěný motorový i vnitřní prostor.  Stav vozu nelze ověřit, protože ho není možné nastartovat, ale podle poslední prohlídky najel něco přes 92 000 Kč. Stát by za něj rád získal nejméně 45 500 Kč.

Je i pár zachovalých kousků…

Drtivá většina automobilů, které stát v těchto aukcích nabízích, je vhodná spíše na náhradní díly. Občas se ale najdou i výjimky automobilů, které jsou v podstatě bezproblémové. Tentokrát jde o Škodu Fabia druhé generace se zážehovým motorem 1,2. Najeto má 112 000 kilometrů a dražit ji lze od 61 000 Kč. Také Škoda Octavia druhé generace stejné barvy je ve stavu, který odpovídá létům běžného užívání od roku 2004. Její předností je také úsporný vznětový motor 1,9 TDI. Tento automobil řízený pracovníky plzeňské Státní veterinátorní správy dosud najezdil 210 000 kilometrů. Aktuální cena v aukci je 80 000 Kč.

Saaby nabízené nyní státem v aukci
Saaby, skoro nejetá Laguna i zametací auto.. Nové vozy prodávané ve státní aukci

Také solidně vypadá na fotografiích na internetových stránkách úřadu sedan Renault Thalia. Tento automobil vznikl v roce 2007 a od té doby najezdil s motorem 1,2/55 kW 74 tisíc kilometrů. Je k mání od 45 000 Kč.

Poměrně hodně položek ze svého majektu tentokrát najdeme v seznamu díky Ředitelství silnic a dálnic. Nejen nás nepochybně zaujme název vozidla Pokladač kuželů. Ve skutečnosti se nejedná o nic jiného, než o dodávku Fiat Ducato (rok výroby 2010, cena 50834), která má v nákladovém prostoru namontovanou sedačku, z níž pracovník nějaké správy silnic pokládal v místě opravy silnice na vozovku klasické plastové kužely. Také si lze pořídit sypač.

Některých automobilů se stát evidentně nemůže zbavit docela dlouho. Například toho mechem porostlého Renaultu Espace z titulní fotografie.