Pátá generace trojkové řady se vyráběla v letech 2004 – 2013 jako kombi E91, kupé E92 a kabrio E93. My jsme zvolili klasický sedan E90 s dvoulitrovým čtyřválcovým turbodieselem, výkonem 120 kW a najetými 170 tisíci kilometry. Zatímco první kusy z počátku výroby byly osazeny litinovým čtyřválcem, pamatujícím předchozí generaci E46 s čerpadlem Bosch VP44, který i tak poskytoval vozu atraktivní kombinaci velice dobré dynamiky, průběhu točivého momentu a nízké spotřeby, v testovaném voze je již novější motor s hliníkovým blokem s ještě lepšími parametry. Agregát N47 je vybaven tenkými litinovými suchými vložkami. Nechybí elektricky regulované VGT turbodmychadlo či Common Rail Bosch. Výrobcem udávaná kombinovaná spotřeba nafty je 4,8 l/100 km a ve srovnání se starším – litinovým motorem se snížila o litr.

Maximální rychlost vozu uvedená v technickém průkazu je 225 km/h, cenovka zapůjčeného kusu je 193 tis.Kč. To je zhruba pětina pořizovací ceny nového E90. Pátou generaci je možné pořídit již za ceny okolo sto tisíc korun. Jde ale spíš o vozy z doby okolo počátku výroby v roce 2004, které mají někdy najeto i okolo 300 tisíc kilometrů. Kromě dieselů je přitom velmi chválen například i zážehový šestiválec.

Zatímco současnému designu BMW šéfuje Slovák Josef Kabaň, v minulosti BMW na stejnou pozici angažovalo například Američana Chrise Banglea. Jako první práci pro BMW představil sedmičkovou řadu, která se vyráběla od roku 2001. Ta znamenala svým vzhledem pro jinak konzervativní vzhled BMW obrovský skok a setkalo se to i s kritikou. Nicméně i další generace největšího bavorského sedanu ukázaly v podstatě evoluci toho, co přišlo na začátku milénia. Až G11, které přišlo roku 2015, více odkazovalo k tomu starému z BMW 70. – 90. let.

V identifikaci značky na první pohled BMW vyniká v každém detailu.Zdroj: Ivo Horváth

Bangle ale neměl ale jen samé kritiky a přes kontroverze dostal u automobilky další šanci. Svůj přístup nicméně změnil. I když nadále podobě nových vozů přinášel prvky modernizace, už si odpustil kontroverzní výstřelky, z kritiky se poučil, a vydal spíše cestou evoluce, než revoluce. E devadesátka proto měla od počátku dobré hodnocení i od skalních příznivců značky. A dodnes je považována za povedený vůz.

Design: To pravé BMW

E90 znamenalo pro BMW ve vzhledu velkou modernizaci proti dřívější E46. Z pohledu přední části přitom trojková řada dodnes navazuje na to, s čím přišel v rámci svého pohledu na evoluci modelové řady roku 2004 Bangle. Ale například tvar zadních světlometů se od roku 2011 vrátil k tomu, co mělo BMW již v minulosti – i když pochopitelně v inovované, modernizované podobě. Rozměry E90 jsou: délka 4520 mm, šířka 1817 mm a výška 1421 mm. A pro srovnání - E46 bylo kratší, užší i nižší: délka 4478 mm, šířka 1739 mm, výška 1409 mm.

BMW 320D, 390L, E90 či také VC 31 – označení pro jeden konkrétní vůz je mnoho – má poháněnou zadní nápravou a šestistupňovou manuální převodovkou, která se postupem času ale stává raritou – automobilka se totiž nedávno dala slyšet, že vývoj a implementace manuálních převodovek do nových modelů je pro ni prodělečným podnikem. Je tak možné, že se do budoucna výběr omezí jen na převodovky automatické.

Na bmw-club.cz je k „naší“ verzi trojkového BMW v diskusích jen jediný příspěvek: „Zdravím, prosím o radu mám BMW 320D E90 rv.2005 120kw , je bez výkonu turbo zapíná někde až u cca 2500 tis. otáček, mám vysokou spotřebu kolem 9-10l, při vypínání motoru se motor zatřese, svítí kontrolka na PC servis.“

Problémy s turbem se starších motorů mohou dříve nebo později dostavit. Motor u našeho vozu je novější generace, má kultivovaný běh a výkon je stabilní. Dokonce není ani slyšet pískání, které bývá pro starší turba typické. Jediným nežádoucím zvukovým projevem je krátké klepání u studeného motoru, které ale záhy mizí. „Abych zjistil, co to klepání způsobuje, musel bych ho slyšet a lokalizovat to místo, odkud zvuky vycházejí. Teď už ale motor běží klidně. Problém může být například se vstřikem,“ říká při kontrole vozu mechanik Martin Hofmann, který provozuje servis v pražské Malešické ulici a dodává: „I když výkon motoru 120 kW je docela postačující, většinou trojkové BMW servisuji s většími vznětovými třílitry, které jsou hodně oblíbené.

I když v zapůjčeném voze je dvoulitrové TDI, které z E90 nedělá žádného lenocha, velké oblibě se těší totéž s o třetinu vyšší kubaturou. Populární je i benzínový šestiválec.Zdroj: Ivo Horváth

Nepravidelně sjetý vzorek na – levém předním kole našeho vozu podle něho ukazuje, že na voze bude nejspíš nutné udělat geometrii. Ale s takovýmto autem stačí trochu ježdění po Praze, trefení několika děr a vůz je na geometrii zralý hned. Geometrii je také dobré udělat pokaždé, když se například mění čepy řízení. Jinak toto auto není úplně rodinné, také není moc vhodné třeba do Prahy, kde bývá těch výmolů mnoho.“ Vůz nevykazuje vůbec žádné známky koroze – to svědčí mimo jiné o tom, že se zapůjčenému kusu dostalo v minulosti dobré péče.

Dobrý podvozek

„Podvozek je u E90 vnímán jako odolnější, než u dalších vozů stejné značky a totožného stáří. Přední náprava má u BMW již od sedmdesátých let na každé straně dvě ramena. Problém bývá například ve vůli v uložení předního šikmého ramene – s hydroelastickým silentblokem, servis ale není drahý,“ říká Jindřich Topol z AAA Auto a dodává: „Podvozkové komponenty jsou v prvovýrobě u BMW od firmy Lömfelder. A mechanici doporučují díly od této značky volit i v případě druhovýroby – u té je nabídka poměrně široká a znamená výhodu při servisování starších vozů. Například u korejských vozů totiž díly z druhovýroby tak často k dispozici nejsou.“

I po deseti letech trojkové BMW přináší radost z jízdy – a není divu – ta je při způsobu konstrukce těchto vozů na prvním místě. I na nápravách je řada dílů odlehčených. Hmotnost E90 začíná na 1335 kg a u testovaného vozu je to zhruba o 200 kg víc. Zub času ani najeté kilometry se přitom na dojmu z vozu nikterak nepodepsaly – dynamika, stav brzd i zvukové projevy až na uvedené drobné klepání po startu studeného motoru – vše je v naprostém pořádku. A že bude diesel trochu hlučnější, je nutné brát jako přirozenou vlastnost.

Nemůžeme ale očekávat, že se bude jednat o praktický rodinný vůz. BMW mělo kdysi slogan, podle kterého je možné zatáčku projet nebezpečně, nebo s vozem BMW. A to do značné míry platí. Jen řidiči zvyklí na ostřejší styl jízdy, kteří třeba do E90 přesednou z jiného vozu s předním pohonem, by si měli uvědomit, že zadokolce je nutné přizpůsobit i styl jízdy.