První generace Audi TT je datována roky 1998 – 2006. Nejsilnější pohonnou jednotkou bylo tehdy 3,2 V6 se 184 kW. Současná - generace Audi TT se vyrábí již od roku 2014. Nejsilnější motor 2,5 R5 TFSI má 265 kW výkonu a v roce 2012 se začal montovat již do druhé generace, jejíž životní cyklus je datován roky 2006 – 2014. Ve škále pohonných jednotek dominují ty zážehové, nechybí ale ani 2.0 TDI se 125 kW. Ta se do vozu montuje od roku 2008.

Audi je malé kupé, které má v rodném listu dvě země a neznamená to přitom, že by se vyrábělo ve dvou lokalitách kompletně celé. Kostra „tétéček“ pochází z prapůvodní domoviny Audi v německém Ingolstadtu. Zbytek vozu se převáží k finalizaci do Maďarska, kde se auto dokončuje v Győru. Tam mimo jiné TT dostává karoserii, která je ze 69 procent hliníková, či přesněji z hliníkových slitin.

My jsme si zapůjčili v AAA Auto TT druhé generace s motorem 2.0 TFSI s výkonem motoru 147 kW z roku 2007 a cenovkou, která je bez koruny 300 tisíc Kč. Deklarovaný nájezd je 113 tisíc km. Vozy z druhé generace většinou s motory 1.8 a 2.0 TFSI přitom začínají na cenách okolo 200 tis korun a mívají najeto 100 – 200 tis kilometrů, i když je možné narazit i na exempláře mající třeba i 300 tisíc kilometrů. Testovaný kus se jako nový – se stejnou motorizací a výbavou, začal nabízet před lety v autosalonech bez koruny za milion. Naše ojetina má tedy méně než třetinovou cenu a některé exempláře se již prodávají i za pětinu původní hodnoty.

„Audi TT se od pohledu liší od běžných osobáků, jde o nízký, krátký sportovní vůz i když o něco civilnější a měkčí, než ostré Audi R8. Další odlišnosti si řidič uvědomuje ihned po usednutí do vozu. Prostor pro posádku je relativně malý, silnější jedinci mohou mít problémy dokonce s tím, aby se vešli pod volant. Také nastupování může být trochu složitější. To ale ke sportovním vozům patří, lidé si je pořizují kvůli radosti z jízdy, a kdo chce hlavně snadno nastupovat, dá přednost SUV,“ říká Jindřich Topol z AAA Auto.

Motor známe z ostrých hatchbacků

Motor zapůjčeného TT – 2.0 TFSI je známý i z Golfu GTI a Octavie RS, a další společnou koncernovou techniku bychom našli i v útrobách vozu. V našem případě bylo auto vybaveno automatickou dvouspojkovou převodovkou DSG. Společnou techniku ale v TT umně maskuje celkově odlišná koncepce. Kombinovaná spotřeba benzinu je podle stylu jízdy 7,5 – 14 litrů na 100 km, udávaná spotřeba mimo město je 6 l/100 km.

Celý interiér působí velice sportovně.Zdroj: Ivo Horváth

Pro lepší přilnavost k vozovce je TT vybaveno zadním spoilerem, který se vysouvá po překročení 120kilometrové rychlosti a zasune se zpět po zpomalení pod 80 km/h. Spoiler je přitom možné ovládat také pomocí tlačítka na středovém tunelu v blízkosti řadící páky. I díky křídlu je s vozem na německých dálnicích možné doslova lítat – udávaná maximální rychlost je 240 km/h.

Testované TT má pouze přední náhon a ve spojení s poměrně lehkou konstrukcí to při rozjezdu na nerovném povrchu způsobuje prokluzování kol, a tak na udávanou akceleraci 0-100 km/h za 6,6 s. se řidič pokaždé nedostane. V tomto případě je vhodnější verze Quattro s pohonem všech kol.

Zapůjčený kus nevykazoval žádné známky nadměrného opotřebení, udávanému nájezdu je možné věřit. Snad jen na kožených sedačkách řidiče je patrné, že vůz byl občas v provozu. Za jízdy se jinak neobjevují žádné nežádoucí jevy, i zvukový projev motoru je kultivovaný, turbo není slyšet, automatická DSG převodovka řadí plynule. Dobré jsou i brzdy (při brzdění se opět příznivě projevuje odlehčená hliníková konstrukce), díky nízkému těžišti vůz dobře sedí i v zatáčkách a na českých hrbolatých silnicích může být výhodou, že podvozek není tak tvrdý, jako u zmíněného Audi R8. 

Také aluminium může oxidovat

Hliník dodávající TT lehkost má i své nevýhody – například ne každá dílna může tento materiál svařovat. Málokdo si také uvědomuje, že i tento materiál může oxidovat – a tak i v případě tohoto vozu, pokud se z něj chce majitel radovat i v dalších letech, je na místě antikorozní ochrana. U zapůjčeného TT ale problémy s oxidací patrné nebyly.

„Je to taková placička, auto je dost nízké, 1352 milimetrů výšky je znát. S 1842 milimetry je auto také poměrně široké, a na délku má TT 4178 milimetrů. Při parkování s tímto vozem je nutné dávat velký pozor na obrubníky. A vlastníci ojetin, kteří jsou u více rozšířených modelů zvyklí chodit pro některé díly třeba i na vrakoviště, u takto málo frekventovaných vozů tuto šanci moc nemají. S kufrem o 290 litrech a s nouzovými sedadly vzadu toto auto není na nějaké cestování s celkovými zavazadly,“ říká Martin Hofmann, který provozuje servis v pražské Malešické ulici a dodává: „Motor 2.0 TFSI je na údržbu poměrně výhodný a pomineme-li občasnou výměnu rozvodů, odpadá celá řada starostí, které jsou typické pro diesely, jako jsou například filtry pevných částic a EGR ventily," uzavírá.