Audi Allroad má poměrně dlouhou tradici. Nejprve šlo pouze o vůz odvozený od A6. První terénní verze se datují od roku 1999. Jednou z typických změn jsou kromě vyššího podvozku i širší nápravy s plastovými nástavci blatníků. Jde o jakýsi kompromis mezi klasickým kombíkem a SUV. Název první generace allroadů zněl Audi allroad quattro a byl odvozen od Audi A6 Avant, další generace pak přišly v letech 2006 a 2012. První allroadová odvozenina od A4 je z roku 2009. To se stalo 15 let od momentu, co A4 ve stejném segmentu nahradilo Audi 80, které se vyrábělo od roku 1966. Není přitom bez zajímavosti, že v rámci interního značení automobilky se jedná o jednu číselnou řadu, ve které se s příchodem A4 nic nezměnilo.

Audi A4 allroad, které jsme zapůjčili v AAA Auto, je osazeno motorem 2.0 TDI. To vozidlu poskytuje výkon 130 kW s točivým momentem 380 Nm. Auto s provozní hmotností 1630 kg se tak dostane z 0 na 100 km/h za 8,2. A to na kombi se 490litrovým zavazadlovým prostorem zase není tak špatné, stejně jako maximální rychlost 215 km/h. Nutno ale dodat, že Audi se nekupuje zrovna kvůli zavazadlovému prostoru – i Škoda Octavia první generace má s 548 litry větší úložný prostor a další generace jsou na tom pochopitelně ještě lépe.

Dokud A4 Allroad nestojí zrovna vedle A6 a není tak k dispozici měřítko, A6 i A4 si lze snadno zaměnit. A naplno se výhody A4 projeví až při parkování – vozidlo o délce 4 721 mm a šířce 1 841 mm se totiž relativně snadno vejde i na typizované parkovací stání. O A6 se totéž říci nedá – problém nastane hlavně když sousedé stojí přímo na čáře. Aktuální model A6 allroad má na délku 4938 mm a na šířku i se zrcátky 2086 mm.

„Vozy A6 a A4 allroad se odlišují kromě rozměrů pochopitelně i použitou technikou – zatímco A6 má vzduchový podvozek, A4 se drží klasických vinutých pružin a u ojetin může větší technická jednoduchost být – byť za cenu trochu menšího komfortu posádky – časem výhodou. Jednoduše je na autě méně toho, co se může pokazit. I když na druhou stranu samozřejmě platí i to, že výdaje na údržbu pneumatického systému nebývají příliš vysoké,“ říká Jindřich Topol z AAA Auto.

A pokud jsme ještě u srovnání velikostí – ekvivalentem pro allroad je spíše VW Passat Alltrack. I v tomto případě je ale A4 allroad o něco menší alertnativou, jinak se v obou případě jedné o osobák na vyšším podvozku a s oplastovanými blatníky uzpůsobený do trochu většího terénu. A do stejné kategorie spadá i Peugeot 508 RXH. Ten má v hybridní verzi pohon všech kol řešený kombinací pohonu přední nápravy spalovacím motorem a zadní elektromotorem.

Parkovacími senzory jsou vybaveny oba nárazníky.Zdroj: Ivo Horváth

Vypnutí protiprokluzu

„A4 allroad je určitě vhodný i někam na vesnici nebo do polí. Ve městě zase není nutné bát se parkovat u obrubníků. K zajímavostem tohoto vozu patří například to, že se dá vypnout protiprokluz. A to je dobré, například když zapadnete někde do sněhu a potřebujete se vyhrabat, nebo si jen chcete svižně zajezdit a nebojíte se, že se vám prohrábnou kola. Jinak je samozřejmě něco jiného, když se protiprokluz vypne u tohoto auta, nebo u jiného, které má jen pohon zadní nápravy. To se pak hodí ten protiprokluz vypnout pouze když si třeba někdo chce pořádně zadriftovat,“ říká k dojmům z vozu Martin Hofmann z autoservisu v pražských Malešicích a dodává: „Na svezení je toto auto výborné. A myslím, že ani není na škodu, že tady chybí ten vzduchový podvozek. Jinak u tohoto TDI motoru bych se určitě zajímal, třeba v jakém stavu je filtr pevných částic. Kvůli tomu je dobré například dodržovat nějaký jízdní režim a necestovat zbytečně na krátké vzdálenosti. A hlavně občas auto protáhnout i po dálnici.“

Témeř 5 metrů dlouhý sedan skýtá dostatek pohodlí pro celou posádku
Test ojetiny: Pro koho je pět let staré Audi A6 se základní motorizací?

Zapůjčený allroad vypadá podle našeho dojmu i podle Hofmanna celkem zachovale. Ani na podvozku není slyšet, že by tam byly nějaké problémy: „Nikde žádné větší vůle ani bouchání. Bez problémů je i stabilizátor a vše ostatní. Převodovka také řadí plynule, dobrá je i možnost sekvenčního řazení. Jen bych asi ocenil pádla na volantu. Jinak u těchto vozů z koncernu VW musíme počítat s tím, že mají většinou tvrdší sedačky, a při nějaké delší jízdě z toho mohou bolet záda.“

Výhodou zapůjčeného vezu je bezesporu pohon všech kol – kromě toho, že je téméř nemožné zapadnout v lehčím terénu, se vůz na silnici neprojevuje nedotáčivě ani přetáčivě. Daní za tuto vlastnost je ale pochopitelně o trochu větší spotřeba. Tu se nám ale podařilo při kombinované jízdě ve městě i mimo město udržet zhruba na 6,5 litrech nafty na 100 kilometrů. A dojmům z jízdy jinak nešlo nic vytknout – automat, jak bylo uvedeno, řadí plynule, brzdy fungují dobře za jízdy není slyšet žádné klepání, vrzání a ani turbo nepíská.

Za cenu podobnou tomuto allroadu je nyní možné pořídit prakticky stejně velké kombi od několika výrobců a zcela nové. Výhoda spočívá samozřejmě v záruce. Allroad je ale zase úplně někde jinde s komfortem. Je to jako odstěhovat se z holobytu do luxusní vily. A díky pohonu všech kol je allroad vhodný například pro milovníky častých výletů do hor, kteří se nemusejí bát, že po první sněhové nadílce někde zapadnou.