První kroky zájemce o půjčku nejčastěji směřují do banky. Může se však stát, že banka vaši aktuální finanční situaci neposoudí zrovna jako nejlepší, a žádost o půjčku striktně smete ze stolu. Nevěšte hned hlavu, ještě existují nebankovní půjčky. Nebankovní poskytovatelé jsou známi svým benevolentnějším přístupem k žadatelům. To však neznamená, že půjčku poskytnou každému jen za pěkný úsměv. Ani vy byste neměli kývnout na první nabídku, kterou před vás položí.

Bezpečí na první místě

Díky aktuálně platnému zákonu o spotřebitelském úvěru už nemůže nebankovní půjčky nabízet kdokoliv. Díky přísnějším podmínkám a dohledu ze strany České národní banky máte jistotu, že půjčky nenabízí kdejaký šmelinář z ulice. Přesto není dobré usnout na vavřínech a poskytovatele půjčky na auto si vždy důkladně proklepněte předtím, než jej vůbec oslovíte. Jedině tak budete mít jistotu, že se nedočkáte nepříjemného překvapení při splácení půjčky.

Základem dobrého výběru je porovnání

Nabídka půjček je velmi bohatá, využijte toho a vyberte si tu pravou. Vyzkoušejte osvědčené srovnávače finančních půjček a pro lepší orientaci na trhu použijte porovnání půjček přes internet. Moderní srovnávače jsou stále více propracovanější a ohled berou na různá kritéria, nejen na nicneříkající úrokovou sazbu či výši měsíční splátky. Vybrané nabídky si prostudujete jednu po druhé a teprve až si budete jistí výběrem, vyplňte a odešlete žádost o půjčku vítěznému poskytovateli.

Všímejte si důležitých kritérií

V odstavci výše jsme nakousli téma půjčky a jejich kritéria. Dříve se většina lidí orientovala pouze na úrokovou sazbu, pro jiné byla zásadní výše měsíční splátky. Vás by ale mělo zajímat, kolik za půjčku na auto nakonec zaplatíte celkem. Zajímejte se tedy o hodnotu RPSN, která zahrnuje komplexní náklady, a celkovou částku, již za půjčku zaplatíte. To vše je poskytovatel půjčky povinen uvést v nabídce. Dále se seznamte se všemi souvisejícím poplatky a nezapomeňte si zjistit, jak vysoké sankce si poskytovatel účtuje za pozdní uhrazení splátky, či jaké způsoby řešení nabízí v případě dlouhodobějších potížích se splácením.

Zkuste půjčky od lidí

Nevyšla vám ani nebankovní půjčka? Zkusit ještě můžete půjčky od lidí, které jsou hitem posledních letech. Půjčky od lidí (tzv. P2P půjčky, peer-to-peer půjčky) neposkytují banky a nebankovní poskytovatelé, ale obyčejní lidé. Zaštiťuje je platforma, která prověřuje investory i žadatele o půjčku, stará se o smlouvy a dohlíží na řádné splácení půjček, případně jejich vymáhání. U nás je největším poskytovatelem půjček od lidí platforma Zonky.cz. Výhodou je i to, že půjčku můžete získat za levnějších podmínek, než by se vám podařilo při tradičním způsobu.