Teplota se už pomalu šplhá ke stabilním 7 °C, a tak je nejvyšší čas přezout pneumatiky na letní. Ale jak správně uskladnit ty zimní? Základem je správná poloha pneumatik, potřebná teplota, vlhkost a čistota prostředí, ve kterém budete pneumatiky skladovat.

Uskladnění ve sklepě, nebo v servisu?

Zimní pneumatiky můžete uskladnit v autoservisu. Budete mít jistotu, že se pneumatikám dostane té nejlepší péče, ale na druhou stranu si za ni také zaplatíte. Cena se pohybuje v rozmezí od 700 Kč do 1 500 Kč.

Pokud chcete ušetřit, můžete pneumatiky skladovat doma. Nejlepší volbou je sklep, který je suchý, chladný, tmavý a bez průvanu. Pneumatika totiž lépe snáší zimu a chlad než horké sluneční paprsky a teplo.

Důležitá rada: Zimní pneumatiky by neměly přijít do styku s chemikáliemi, oleji, ropnými výrobky a dalšími rozpouštědly.

Pověsit, nebo položit?

Poloha uskladnění se odvíjí od toho, jestli uskladňujete pneumatiky s ráfkem nebo bez ráfku.

Pokud je v pneumatikách s ráfkem tlak, můžete je naskládat na sebe, zavěsit je nebo nasunout na vodorovně umístěnou tyč.

Dobrá rada: Jednou za čas kola přeskládejte nebo pootočte, abyste předešli deformaci pláště nebo vytvoření plošek.

Pneumatiky bez ráfku je dobré skladovat vedle sebe ve stoje nebo ve stojanu. Rozhodně je nezavěšujte.

Dobrá rada: Pokud pneumatiky nebudou pod tlakem, hrozí deformace bočnic, která může vést k problémům při následné montáži.

Pokud pneumatiky nebudou pod správným tlakem, hrozí deformace bočnicZdroj: Depositphotos Inc.

Pokud pneumatiky nebudou pod správným tlakem, hrozí deformace bočnic.

Než pneumatiky necháte odpočívat

Při demontáži kol si označte, na jakém místě podvozku byla pneumatika umístěna. Následující sezonu vyměňte přední pneumatiky za zadní. Dosáhnete tak rovnoměrného opotřebení.

Po každém sejmutí (ať už v létě nebo v zimě) kola pečlivě ošetřete. Opláchněte je vodou, odstraňte z nich zaklíněné kamínky a další nečistoty, které by mohly způsobit zkreslování parametrů při následném vyvažování.

Dobrá rada: Po omytí pneumatiku dobře osušte, abyste předešli korozi.

Zkontrolujte kompletní stav pneumatiky

Po zimní sezoně je dobré zkontrolovat stav běhounů. Hloubka dezénu u zimní pneumatiky by měla být 4 mm. Pokud se blížíte k hranici 1,6 mm (hranici ukazuje indikátor opotřebení), kupte si nové pneumatiky. Sjetý vzorek totiž dostatečně neodvádí vodu a zvyšuje se riziko smyku. Pokud chcete mít jistotu dobrých brzdných vlastností a zvýšenou přilnavost na sněhu, vyzkoušejte například pneumatiky Continental.

Pokud je dezén asymetricky opotřebený, můžete mít špatně seřízenou symetrii kol nebo závadu na pružinách či tlumičích. V neposlední řadě si také zkontrolujte stáří pneumatiky, které by nemělo přesáhnout 6 let.

Nové zimní pneumatiky vybírejte podle typu svého auta a vždy dodržujte pokyny, které najdete v manuálu. Při výběru je dobré brát zřetel na kvalitní výrobce zimních pneumatik, kteří mají na trhu svoji historii.

Správné uskladnění a důkladná péče vám pomůžou udržovat pneumatiky v dobré kondici, a vy se tak na svých cestách můžete cítit naprosto bezpečně.