U mnoha havarijních pojistek je sjednána spoluúčast, což je částka, kterou hradíte ze svého, když máte nějakou pojistnou událost. Nejčastěji je to 5 tis. Kč. Pokud budete uplatňovat poškození skel z havarijního pojištění, moc se vám to nevyplatí. Výměna vás bude stát řekněme 10 tis. Kč, ale vy budete muset zaplatit 5 tis. Kč ze svého. Máte-li sjednané připojištění skel, spoluúčast z havarijního pojištění se neuplatňuje a vy dostanete od pojišťovny plnou částku.

Druhý důvod je ten, že každá nahlášená pojistná událost zvyšuje cenu vašeho havarijního pojištění do budoucnosti. Nemáte-li sjednané připojištění skel, bude se výměna skla hradit z havarijního pojištění, a tedy bude evidována jako pojistná událost, což nemusí, ale může ovlivnit negativně cenu vaší pojistky pro další rok. Máte-li však sjednané připojištění skel, nebude mít tato pojistná událost žádný vliv na cenu vaší havarijní pojistky.

Chcete-li se vyhnout nepříjemnému překvapení, praskne-li vám přední sklo, zkontrolujte si v prvé řadě svoji havarijní pojistku. Podívejte se, jakou máte sjednanou spoluúčast a zda máte sjednané připojištění skel. Pokud máte sjednanou vyšší spoluúčast a nemáte připojištění skel, počítejte s tím, že se vám hlášení rozbitého skla nemusí vyplatit nebo prostě jen dostanete méně, než s čím jste počítali.

Při sjednání havarijního pojištění si buď vyberte pojistku bez spoluúčasti, nebo zvolte vyšší spoluúčast a připojištění skel. V naprosté většině případů vás vyjde levněji vyšší spoluúčast a připojištění.

Připojištění skel pro běžná auta stojí od 700 do 1500 Kč za rok. Tyto ceny platí pro limit pojistného plnění 10 tis. Kč, nicméně u řady pojišťoven si můžete sjednat i limit vyšší.