To jméno je vám možná povědomé. Současný model je totiž už druhou generací, přičemž ta první se s velkým úspěchem ani zájmem (nejen) v Česku nesetkala. A to tehdy před deseti lety, kdy se objevila, měla podstatně menší konkurenci. Na druhou stranu ale ani zájem zákazníků o kompaktní SUV tehdy nebyl tak vysoký, jako je tomu dnes.

Velikostně je Compass naprosto standardním zástupcem kategorie C-SUV (tedy kompaktních či středně velkých SUV). Jeho rozměry si můžete prohlédnout v tabulce, v níž najdete i rychlé srovnání s konkurencí v podobě Nissanu Qashqai, Škody Karoq a Hyundaie Tucson.

Jeep Compass Škoda Karoq Hyundai Tucson Nissan Qashqai
Délka 4394 mm 4382 mm 4475 mm 4379 mm
Šířka 1819 mm 1841 mm 1850 mm 1800 mm
Výška 1629 mm 1605 mm 1650 mm 1590 mm
Rozvor 2636 mm 2630 mm 2670 mm 2646 mm
Objem zavazadlového prostoru (základní) 458 l 579 l 513 l 439 l

V nabídce Jeepu pak Compass dokonale pasuje mezi nejmenší Renegade (Compass je o 20 cm delší) a větší Cherokee (Compass je o 20 cm kratší).

Zato vzhledově má nejblíž k vlajkové lodi značky, tedy k modelu Grand Cherokee. Compass sází na podobně koncipovanou příď s charakteristickou maskou chladiče se sedmi otvory (ve skutečnosti zaslepenými), na níž navazují světlomety, většímu sourozenci se ale podobá i jinými detaily. Přesto si obě auta spolu nespletete - a to nejen proto, že Grand Cherokee je o téměř půl metru delší.

Jak je Compass prostorný?

Interiér nabízí víceméně klasické uspořádání. Najdeme tu robustní středový panel palubní desky, v jehož středu je umístěn dotykový displej infotainmentu, který může mít podle výbavy úhlopříčku 5, 7 nebo 8,4 palců. Vyzkoušel jsem dvě vyšší verze a dojem je podobný: infotainment není moc svižný, zato orientace v systému nebyla překážkou, seznámili jsme se spolu rychle.

Vítám, že Jeep v interiéru ponechal i klasické fyzické ovladače, třeba pro nastavení klimatizace. Podobně mě potěšilo, že Compass umí nastálo vypnout otravný systém start-stop. Příslušné tlačítko totiž stačí zmáčknout jednou a vůz si vaši volbu bude pamatovat i po dalším nastartování motoru.

Americký voják ve Willysu MB.
Válečný hrdina nebyl bez chyb. Jeep Willys měl jednu vážnou konstrukční vadu

Další dobrou zprávou je prostornost interiéru. Na všech sedadlech je dost místa, tedy i vzadu - a to nejen pro nohy, ale i nad hlavou. Compass v tomto směru výrazně těží z rovné střechy.

Špatný není ani kufr, který má poměrně nízkou nakládací hranu a základní objem 458 litrů. Zavazadelník může být také vybaven šikovným dvojitým dnem. Pod mezipodlahou je pak dostatek místa nejen na rezervu, ale také na drobnější a "placatější" předměty. Kufr potěší také dvěma robustními plastovými háčky po stranách a pravidelným tvarem. Někomu ale může chybět možnost sklopit opěradla zadních sedaček přímo z kufru.

A když už jsme u skládání opěradel - maximální přepravní kapacita činí 1269 litrů.

Jak jezdí?

Nový Compass na český trh přijíždí s poměrně bohatou nabídkou verzí a motorizací. Všechny motory přitom mají čtyři válce a jsou přeplňované. Benzín spaluje čtrnáctistovka 1.4 MultiAir s výkony 140 a 170 koní (103 a 125 kW), zájemci o diesel mohou zvolit jedna-šestku s označením 1.6 Multijet (120 k/88 kW) a dvoulitr 2.0 Multijet ve verzích 140 k (103 kW) a 170 k (125 kW).

Základní motorizace mají pohon předních kol a manuální převodovku, pro ty výkonnější a dražší je k dispozici nejen pohon 4x4, ale také devítistupňový automat. Nejvýkonnější 170koňové varianty mohou být spárovány jen se čtyřkolkou a samočinnou převodovkou.

A právě ty jsem si mohl krátce vyzkoušet. S výkonem ani jedna problém nemá (jedna taková zajímavost, u obou motorizací jsem si všiml, že červené pole otáčkoměru je namalované až za skutečným omezovačem; jinými slovy, převodovka řadí dřív, než se ručička otáčkoměru vůbec dotkne červeného pole), ale i kvůli naladění převodovky oběma autům vyhovuje spíš klidná a uvolněná jízda. K té vás ostatně vybízí i zbytek auta, tedy hlavně řízení a podvozek, který je nastaven především na komfortní projev. A ten mu jde skvěle, s nerovnou silnicí se totiž auto pere skvěle, díry tlumí spolehlivě a neodskakuje.

Pokud bych měl dojmy z prvních krátkých jízd v novém Compassu jednoduše shrnout, pomohl bych si slovem "kultivovaný". Přesně tak na mě tohle SUV především působilo. Na další závěry si ale počkám až po důkladném testu.

Nová generace Jeepu Wrangler.
Nový Jeep Wrangler bude stále pořádný teréňák. Podívejte se na uniklé obrázky

V Česku zatím Jeep nabízí tři výbavy: Sport, Longitude a Limited, začátkem příštího roku dorazí ještě provedení Trailhawk, které bude "nejvíce off-roadovou" verzí. Nabídne třeba o 25 mm větší světlou výšku či redukční převodovku.

Automobilka ale zdůrazňuje, že i běžný Compass s pohonem všech kol má terénní potenciál. Je to i díky systému Selec-Terrain (standard od výbavy Longitude), který umožňuje měnit jízdními režimy podle aktuálního povrchu.

Zbývá ještě poznámka o cenách. Základní provedení s benzinovou jedna-čtyřkou, pohonem předních kol a manuální převodovkou stojí 599 990 Kč, na opačném konci ceníku najdeme Compass 2.0 MultiJet 170 k za 982 990 korun. Kompletní ceník najdete zde.