V případě i30 se to ale docela daří, zvlášť u nás. V Česku šlo loni dokonce o nejprodávanější "neškodovku", vůz vyráběný v Nošovicích byl po Octavii, Rapidu, Fabii a Superbu pátým nejoblíbenějším autem. Pro třetí generaci tak Hyundai nemůže mít skromné cíle.

Možná i proto se vydal jistější cestou vylepšování a modernizace. Nová i30 představuje spíš evoluci, nikoli revoluci.

Design je ale pochopitelně nový, v porovnání s předchůdcem zakulacenější. Obě generace ostatně můžete do detailu porovnat v galerii článku s prvními jízdními dojmy.

Přečtěte si: Řídili jsme nový Hyundai i30. Jaký je? A jak moc se změnil proti předchůdci?

Tentokrát ale půjdeme víc do hloubky. A začneme uvnitř.

"Uklizený" interiér 

Na první pohled upoutá "uklizená" palubní deska. V i30 ubylo tlačítek a dorazila přehlednější architektura a jednodušší tvary, displej infotainmentu je nově umístěn na vrchní části středového panelu (v předchozí generaci do něj byl integrován).

V testovaném autě měl úhlopříčku osm palců, byl však součástí příplatkového paketu Plus za 40 tisíc (kromě větší dotykové obrazovky obsahuje ještě LED světlomety, navigaci a automatickou dvouzónovou klimatizaci), základem je jinak displej s pětipalcovou úhlopříčkou.

Hyundai i30.Zdroj: Stanislav Švarc

Díky vyšší poloze je obrazovka víc na očích, není třeba kvůli ní klopit zrak, což je rozhodně přínos. Líbil se mi také samotný infotainment, který má přehledné a svižné prostředí.

Stejně tak oceňuji, že Hyundai i přes výše zmíněný "úklid" v autě ponechal fyzické ovladače a tlačítka. I díky tomu je ovládání snadné a rychlé. Dobrý dojem z kabiny pak podtrhují i kvalitnější materiály, dobré zpracování, povedená sedadla, příjemně tvarovaný volant či přehledný přístrojový panel s novým grafickým stylem.

Několik slov si zaslouží také výbava. Hyundai totiž zatím novou i30 prodává pouze v zaváděcí edici Symbol.

S bohatou výbavou

Stojí 399 900 Kč a zahrnuje rádio, manuální klimatizaci, šest airbagů, litá kola, vyhřívání sedadel i volantu, tempomat, mlhovky, parkovací kameru (je ale škoda, že kamera už není schovaná pod vyklápěcím logem na zádi, nově je odhalená, takže se snáze umaže), dešťový senzor nebo automatické přepínání tlumených a dálkových světel.

Je to zajímavá nabídka, konkurence je s podobnou výbavou dražší.

Zato vnitřním prostorem i30 mezi rivaly nevyčnívá, především délka kabiny je jen průměrná. Cestující s výškou nad 185 centimetrů už budou na zadních sedadlech bojovat s místem pro kolena. Nad hlavou je však prostoru dost.

Zadní lavice (dělená v poměru 60:40) kromě toho uspokojí jen dva dospělé pasažéry, prostřední místo je totiž spíš nouzové.

Potěší množství odkládacích schránek různých velikostí a tvarů.

Hyundai i30.Zdroj: Hyundai

Kufr nabízí základní objem 395 litrů, po sklopení zadních opěradel je k dispozici až 1301 litrů. Využitelnost zvyšuje pravidelný tvar, hodit se může také variabilní podlaha, pod níž se ukrývá další prostor - i když pochopitelně nepříliš hluboký.

Fajn jsou také "kapsy" po stranách zavazadelníku, kam se dají uskladnit menší předměty, aby při jízdě necestovaly po kufru.

Tříválec je hlučnější

Velkou novinkou třetí generace je litrový benzinový tříválec. Hyundai samozřejmě nabídne i další zážehové motorizace, ale úvodní edici Symbol můžete mít právě jen s tříválcem. Tedy pokud nezvolíte 110koňový diesel, s nímž už je ale auto o 90 tisíc korun dražší.

Testovaný vůz každopádně pod kapotou ukrýval právě přeplňovaný "tříhrnek", který dává výkon 120 koní (88 kW) a nejvyšší točivý moment 172 Nm. Dojmy z něj mám rozporuplné.

Především mi vadilo, že je motor poměrně hlučný. A nejde jen o charakteristické vrčení ve vysokých otáčkách, tříválec v i30 o sobě dává vědět i při nižším zatížení. Kromě hluku se projevuje také v kabině zřetelnými vibracemi.

Hyundai i30.Zdroj: Stanislav Švarc

V kultivovanosti prostě na většinu konkurence - zejména na litrový tříválec koncernu Volkswagen, který najdeme například v Octavii - ztrácí.

A také působí poněkud ospaleji. Pětidveřový hatchback sice dokáže slušně rozhýbat, potěší přitom plynulým zátahem, ale na plyn reaguje se zřetelným zpožděním, vždy je cítit jistá prodleva. Zejména po přeřazení.

Nejlépe se mi s tříválcem pracovalo ve vyšších otáčkách, teprve okolo hranice 3000 ot/min jsem měl pocit, že funguje, jak má. To samozřejmě ničemu moc nevadí, jen je potřeba s tím počítat například při předjíždění. Zrychlení si totiž kvůli tomu (zvlášť v případě naloženého auta) může vyžádat klidně i podřazení o dvě rychlosti.

S řadicí pákou se naštěstí pracuje dobře, řazení je přesné a příjemně mechanické.

Zpřevodování pak odráží univerzální zaměření hatchbacku s malým motorem: při 90 km/h motor točí na šestku 2100 otáček, při 130 km/h pak tři tisíce. Díky tomu ani na dálnici tříválec zbytečně "neřve".

A spotřeba? Během testu, který zahrnoval stovky kilometrů po okreskách, dálnicích i ve městě, počítač ukazoval nejčastěji hodnoty mezi 6 a 7 litry na sto kilometrů.

Auto pro všechny?

Už s předchozí generací se jezdilo hezky, novinka je ale ještě o chlup lepší.

Podvozek si i díky víceprvkové zadní nápravě ponechal chování skvěle kombinující komfort s ovladatelností. Nerovnosti i30 (testovaný kus stál na 16palcových kolech) žehlí příkladně, nic nebouchá, kola neodskakují. Schopné je ale auto i v zatáčkách - v oblouku se přehnaně nenaklání a dokáže statečně držet zvolenou stopu.

Největší posun jsem však zaznamenal v řízení. Ve srovnání s předchůdcem je totiž citelně strmější a přesnější, působí teď mnohem přirozeněji a plynuleji. A skvěle odpovídá charakteru i30.

Hyundai i30.Zdroj: Hyundai

Když Hyundai novou i30 představoval, tvrdil, že jde o "auto pro všechny". Tahle snaha je z vozu skutečně cítit, další posun k solidnímu a všestrannému charakteru Volkswagenu Golf je tu patrný. Nový Hyundai i30 se tak opravdu tlačí na nejlepší.

Bez chyb přesto není. Například tříválec by mohl být lépe odhlučněný a více prostoru na zadních sedadlech by také neškodilo. Ale jinak se řídí příjemně, potěší velice dobrým jízdním projevem či kvalitním interiérem. Jako auto na každý den by i30 měla být fajn.

Ještě zajímavější z pohledu potenciálních zákazníků by i30 mohla být v případě zajímavě nastaveného ceníku. Na ten si ale budeme muset ještě počkat, jak bylo uvedeno výše, Hyundai zatím novinku prodává pouze v edici Symbol. Kompletní ceník dosud nezveřejnil.

Ceník najdete zde.

Hyundai i30 1.0 T-GDI: Hodnocení a technické údaje
+ kvalitní a dobře vybavený interiér
+ solidní jízdní vlastnosti
+ úsporný motor
- hlučnější tříválec
- méně místa na zadních sedadlech
motor zážehový tříválec, přeplňovaný
objem 998 ccm
max. výkon 88 kW (120 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment 172 Nm při 1500-4000 ot/min
převodovka manuální, šestistupňová
max. rychlost 190 km/h
zrychlení 0-100 km/h 11,1 s
kombinovaná spotřeba 5,0 l/100 km
délka 4340 mm
šířka 1795 mm
výška 1455 mm
rozvor 2650 mm
pohotovostní hmotnost 1194-1342 kg
zavazadlový prostor 395-1301 l
cena testovaného vozu 456 890 Kč