Předchozí
1 z 3
Další

Bez ohledu na to, zda máte raději teplo či zimu, krátké dny potěší málokoho. A rozhodně ne ty, kteří musí za prací dojíždět autem.

Jízda v noci má svá specifika, bohužel v jejím případě převažují ta negativní. Je statisticky dokázáno, že jízda v noci je stále nebezpečnější, především z důvodu stále silnějšího provozu a mnoho řidičů jízdu v nočních hodinách bere na lehkou váhu. Statistiky dopravních nehod mluví jasnou řečí.

Připravili jsme pro vás osm rad a pravidel, která se jednoznačně vyplatí si zapamatovat. 

1. Kontrolujte světelné zdroje vašeho vozu

Pojďme se bavit v rovině, že všichni jezdíme těmi téměř 15 let starými vozy, o nichž mluví průzkum o průměrném stáří vozového parku v České republice. To znamená, že si stále s sebou vozíme žárovky a kontrolujeme funkčnost osvětlení. Nikdo po vás nechce, abyste kolem auta běhali pokaždé, když ho nastartujete, ale jednou za týden či dva vás taková kontrola rozhodně nezabije. Při jízdě v noci také rozhodně nepoužívejte mlhovky, které umí napáchat více škody, než užitku. Také si hlídejte dálková světla, zejména na dálnici, protože takový kamion vás vidí z daleko větší vzdálenosti.

Zdroj: archiv

2. Denní svícení

Tuhle povinnost máme už více než 12 let a nutno říct, že se Češi a Moraváci adaptovali hodně rychle. Tu a tam lze potkat neosvětlený automobil, to je ale spíše situace, kdy řidič jednoduše zapomněl. Horší je to v případě, když je automobil vybaven denním svícením, které v mnoha případech funguje pouze vpředu a nikoliv na zadních světlech. Řidič tedy může snadno nabýt pocitu, že ještě velmi dobře vidí, ale zezadu přijíždějící ho už vidět nemusí. Klasické vidět a být viděn platí v šeru dvounásobně.

Zdroj: archiv

3. Oslnění přístrojovou deskou

Divili byste se, kolik lidí podceňuje osvětlení přístrojové desky a středového panelu. S novějšími vozy se také setkáváme u množství displejů a obrazovek. Osvětlení přístrojové desky by mělo být spíše tlumené, protože tolik nezatěžuje oči. Třebaže si můžete myslet, že tohle vám skutečně nevadí, kdyby vaše oči mohly mluvit, přesvědčily by vás o opaku. Proto mějte osvětlení spíše tlumené. Pokud modernější vozy nemají automatický noční mód, aktivujte jej manuálně. Dávejte pozor i na vnitřní osvětlení, výhled ven může třeba omezovat lampička nad spolujezdcem.

Zdroj: archiv

4. Mějte v autě Okenu a hadr, hodí se

Tak schválně, kolik z vás má v autě nebo garáži čistící přípravek na mytí oken a hadr na okna? Jestli se teď divíte, proč se ptáme, přejeďte si prstem po vnitřní straně vašeho čelního skla. Špinavé okno láme světlo trochu jiným způsobem, což v důsledku může vést k tomu, že někoho přehlédnete. Pokud nemáte hadřík, k uspokojivému vyčištění okna stačí noviny. Jinak hrozí, že si okno ještě více zapatláte. Stejně tak udržujte čistou vnější stranu skla, protože po jízdě na dálnici v létě a na podzim rozhodně uvidíte spíš rozmázlou mouchu, než podnapilého chodce. A stěrače, jak známo, nejsou všemocné.

Zdroj: archiv

5. Při oslnění se dívejte na krajnici

V dnešní době vysokých crossoverů a SUV není problém narazit na auto, které vás svými full-LED světlomety nebo xenony dostane do úzkých. Velkou výhodou je ale fakt, že jak moderní světlomety mají výraznou barvu světla, kterou lze zpozorovat na větší dálku. Proto je dobré, například na zakroucených okresních silničkách, sledovat spíše pravou krajnici a obecně nehledět přímo na přijíždějící auto. Pokud vás trápí auto za vámi, nastavte si sklon vnitřního zpětného zrcátka. V případě, že máte elektricky ovládaná vnější zpětná zrcátka, upravte i jejich skon.  

Zdroj: archiv

6. Co nechceš, aby činili tobě, nečiň ty jiným

Nikdo nemá rád, když se mu na kufr „lepí“ jiný účastník silničního provozu. Znáte to. V tom případě ale udržujte bezpečnou vzdálenost především vy. Pokud se dostanete do situace, že vás zezadu takhle nepříjemně překvapí některý ze závodníků, nechte ho s klidným svědomím předjet. Vítězem budete totiž vy…

Zdroj: archiv

7. Počítejte s lidským faktorem. A zvěří

Ve dne jste pány situace, ale v noci, v noci už tak pevní v kramflecích nejste. Ať jste jakkoliv dobří řidiči, ve tmě vidíte o dost méně a přehlédnout kohokoliv na silnici není vůbec nic těžkého. Je tedy dobré neustále myslet na to, že za zatáčkou možná jde chodec. To samé platí i o zvěři. Pokud už se vám stane, že vás v noci překvapí třeba "vysoká", pamatujte jednoduché pravidlo – vysoká zvěř necouvá. Takže když už, tak rozhodně zapomeňte na nějaké velké vyhýbací manévry a snažte se ji trefit na zadní nohy. Mnoho řidičů totiž ročně umírá na silnicích právě po nezvládnutém manévru ve snaze vyhnout se zvěři. Myslete na to, že to jsou jen plechy.

Zdroj: archiv

8. Méně je více

Spěchej pomalu a v noci obzvláště. Takhle snadno a výstižně by se dala shrnout asi nejzásadnější poučka pro jízdu v noci. Navíc, existuje takové nepsané pravidlo, které říká, že by řidič měl jet tak rychle, aby byl schopen zastavit na vzdálenost, do které dohlédne. To však znamená cestovní rychlost 70 až 80 km/h…

Zdroj: archiv