Automobilky a velké technologické společnosti investují do vývoje autonomních vozidel miliardy. Přesto by mohly u uživatelů narazit. Podle průzkumu americké asociace AAA (obdoba například českého ÚAMK) by se mohlo stát, že je bude chtít využívat jen málo lidí. Celkem 71 procent dotazovaných dospělých lidí odpovědělo, že se bojí plně automatické jízdy.

Podle AAA výsledek ovlivnilo několik nehod, které v posledních letech proběhly při testování autonomních aut nebo vozů vybavených asistenty pro automatickou jízdu. Šlo sice jen o několik incidentů, ale kvůli medializaci jim lidé přikládají větší váhu.

Tesla Model Y
Tesla představila Model Y, první crossover s přijatelnou cenovkou

AAA pokládalo i další otázky svým respondentům. Na dotaz, zda jim vyhovuje autonomní doprava na krátkou vzdálenost a v nízké rychlosti, která se například může používat na letišti mezi terminály, odpovědělo 53 procent, že ano. To ale znamená, že 47 procentům nevyhovuje.

Nejenže se lidé aut bez řidiče bojí, oni dokonce nechtějí, aby za nimi jezdila. Jen 44 procent dotázaných totiž v průzkumu odpovědělo, že by jim plně automatická vozidla vyhovovala k dovozu jídla nebo zásilek. Přitom paradoxně 68 procent lidí věří asistenčním systémům, jako je adaptivní tempomat nebo asistent pro jízdu v pruzích. Musí je ale alespoň mít ve svém voze a mít s nimi předešlou zkušenost.

„Přestože se lidé autonomního ježdění bojí, naše studie říká, že jsou ochotni pomalými krůčky tuto technologii zkoušet,“ okomentoval výsledky průzkumu Greg Brannon, šéf pro průmyslové vztahy AAA. Organizace se ptala také pouze Američanů, otázkou tedy je, jak by na podobné dotazy odpovídali Evropané.