Kdyby ho to nestálo tolik peněz a nervů, mohl by Daniel Hnitka s odstupem času na svůj příběh z Velké Británie vzpomínat s úsměvem. Třeba na to, jak agilní britský policista nejprve vyžadoval náležité doklady po spolujezdci a teprve poté, co si všiml, že před ním není na pravé straně vozu volant, přešel na druhou stranu.

Jenže spletitá historie, při které rodinná Škoda Octavia Combi první generace unikla sešrotování jen těsně, skončila vrácením třísetlibrové pokuty (v přepočtu cca 8500 Kč) na bankovní konto teprve minulý týden. 

VW Transporter sraz u Lipna
Vlastnit Volkswagen Transporter je vášeň: Díky ní vznikla i souprava ze dvou T4

"Začalo to tak, že nás poblíž Liverpoolu zastavilo policejní auto a policista si vyžádal doklady," vypráví mladý muž z Příboru na severní Moravě. Když zjistil, že v dokladu o zákonném pojištění (takzvané zelené kartě- pozn. red.) není uvedeno jeho jméno, ale někoho jiného, okamžitě rozhodl o pokutě ve výši 300 Liber a zabavení vozu. Nemohli jsme si vzít ani svá zavazadla, přijela odtahová služba a octavia odvezla neznámo kam.

Octavii rodiny pana Hnitky nakládají na vůz odtahové službyZdroj: Daniel Hnitka

Začátek celého problému byl v tom, že policista neznal odlišnost evropských zvyklostí zákonného pojištění od toho ve Velké Británii. Zatímco u nás, a rovněž v mnoha dalších zemích se pojištění vztahuje na konkrétní automobil, za kanálem La Manche, se uzavírá pojištění odpovědnosti řidiče. Nemusí pomoci ani ověřený dokument o tom, že vozidlo má určitá osoba řádně zapůjčené od vlastníka. Vzor dokumentu můžete najít například na stránkách tuzemského Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

V následujících dnech pa několikrát navštívil policejní služebny, nikdo se s ním však prý nehodlal bavit. Navíc se dozvěděl, že pokud nedodají správný dokument o pojištění podle britských zvyklostí, bude vůz po dvou týdnech sešrotován. Jelikož nemohl jezdit svým autem, vznikaly mu samozřejmě i další náklady. Například za taxíky při cestování mezi jednotlivými institucemi.

Nejoceňovanějším kompaktním SUV je Hyundai Tucson
Mezi šestnáct nejlepších aut němečtí zákazníci zařadili čtyři vyráběné v Česku

"Naštěstí jsem měl sjednané pojištění právní ochrany, navíc jsem získal kontakt na českého policistu, který v Anglii působí, do věci se zapojil i Generální konzulát v Manchesteru," vypočítává Daniel Hnitka. Nakonec se po devíti dnech vyčkal vydání auta a věcí v něm uložených.

Jakousi smutnou tečkou je pro něho zjištění britských médií o tom, že tento dopravní policista, v jehož rukou se tehdy ocitl, je leckdy až příliš horlivý. Tisk totiž zmiňoval jeho agresivní počínání při zatýkání pouze patnáctiletého chlapce.