Bezdrátové nabíjení funguje na známém principu elektromagnetické indukce. Jde v podstatě o stejné řešení, jaké už dnes funguje například u mobilních telefonů. BMW je však vůbec první automobilkou, která tuto technologii nabídne u produkčního vozu.

Přesněji bude technologií vybaveno nejprve BMW řady 5 v hybridní variantě 530e iPerformance. To používá přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec a elektromotor o kombinovaném výkonu 251 koní (185 kW) a točivém momentu 420 Nm.

Baterie elektromotoru o kapacitě 9,2 kWh se tak budou moci dobíjet i bezdrátově, přičemž plné dobití bude trvat asi 3,5 hodiny, což je o 1,5 hodiny déle než přes kabel a dodávanou rychlonabíječku.

Rolls-Royce Phantom.
Rolls-Royce zavrhuje současné autonomní technologie. Chce udržet práci šoférům

Výhodou má však být hlavně absence nutnosti manuálního připojení vozu k síti a manipulace s nabíječkou. Řidič tak prostě vjede přední části vozu nad dobíjecí platformu umístěnou na zemi a vypne zapalování. Proces nabíjení se potom spustí jediným stisknutím tlačítka Start/Stop. Jakmile je baterie plně nabitá, systém se automaticky vypne.

BMW zmiňuje, že dobíjecí platformu je možné používat nejen v kryté garáži, ale také bez problémů venku. S perfektním umístěním vozu nad platformu pak řidiči pomůže parkovací asistent na palubním displeji. Takzvaná podložka GroundPad je navíc permanentně monitorována a pokud jsou na ní detekovány jakékoliv cizí objekty, dojde k vypnutí.

Neoficiální ilustrace BMW X2 ve verzi kabriolet.
I BMW zvažuje SUV kabriolet. Takhle by mohla vypadat otevřená X2

Stav dobíjení pak můžete sledovat pomocí aplikace BMW na svém chytrém telefonu. Jak ostatně celá věc funguje, se můžete podívat níže na videu.

Prodej zařízení začne v Německu a následovat bude ve Velké Británii, USA, Japonsku a Číně. Ačkoliv BMW tuto vychytávku uvádí nejprve pro řadu 5, je velmi pravděpodobné, že se později rozroste do výbavy všech hybridních a elektrických modelů značky.

Druhou automobilkou, která v nejbližší době plánuje nabízet tuto technologii, bude nejspíše konkurenční Mercedes-Benz. Ten oznámil uvedení na trh také ještě letos.

Zdroj: Youtube