Zveřejněné fotografie z francouzského BMW Clubu pak krásně ukazují zkázu, kterou dokáže špatná kapalina na špatném místě vytvořit.

Dle příspěvku na Facebooku se majitelce bílého Mini rozsvítila kontrolka nedostatku kapaliny do ostřikovačů. Na benzince tedy zakoupila hned pětilitrový kanystr a jala se kapalinu doplnit.

Další černý pátek na našich silnicích. A to není ani třináctého. Stačilo, že na některých místech republiky hustě pršelo a policie nevěděla, kam dřív skočit. Autohavárie si vyžádaly čtyři lidské životy.
Hmyz v autě může způsobit i havárii. Nebezpečný je hlavně pro alergiky

Svou neznalostí však zničila motor svého vozu, jelikož kapalinu nalila přímo do plnícího otvoru motorového oleje. Na vlastním počínání se ji zřejmě nezdálo nic divného, neboť do motoru zvládla vylít všech pět litrů zakoupené ostřikovací kapaliny.

Auto mělo krátce poté začít čmoudit modrým kouřem a dílo bylo dokonáno. Mechanici pak určitě strnuli údivem, když sejmuli víko ventilů a olejovou vanu. Kapalina se smísila s motorovým olejem, čímž se vytvořila podivná hnědá až zelená hmota připomínající bahno, která naprosto zacpala všechna místa, kudy v motoru proudí olej.

Ilustrační foto.
PŘEHLEDNĚ: AWD, ESP, DCC. Víte, co tyhle zkratky znamenají?

Zda už má motor život za sebou, těžko říct. Přidření nebo celkové zadření však mechanici zjistí až po náročném vyčištěný všech útrob. Celková výměna agregátu se tak bude možná nakonec jevit jako nejrozumnější varianta opravy auta.

Pokud si tedy sami nejste přesně jisti, kam patří různé provozní kapaliny vašeho vozu, podívejte se detailně na zveřejněné fotky tohoto Mini a raději se tyto znalosti doučte. Nebo alespoň poproste někoho o pomoc. Zelené chemické bahno totiž v motoru určitě nechcete.