Vše začalo přibližně před rokem, když se na fóru fanoušků a vlastníků Focusu RS začali srocovat majitelé, jejichž vůz začal bíle kouřit. Postupně přibývala videa ukazující bílý kouř po nastartování a samozřejmě i záruční opravy. Ty však problém vyřešily pouze na nějakou dobu, protože nové originální těsnění pod hlavou trpělo na stejné nedostatky jako to původní.

O jaké nedostatky se ale vlastně jednalo? Koluje teorie, že Ford dodával do Focusu prostě jen špatný typ těsnění, pocházející z motoru 2.3 EcoBoost ve verzi pro Ford Mustang, Lincoln MKC a Ford Explorer. Focus RS je motorem 2.3 EcoBoost samozřejmě vybaven také, ovšem ve výrazně silnější variantě a potřebuje proto výrazně odolnější těsnění  zvládající vyšší teploty a tlaky. To ze standardní verze motoru zkrátka nestačilo a tak začalo po čase propouštět chladicí kapalinu do válců. Odtud bílý kouř z výfuku a samozřejmě i úbytek chladicí kapaliny bez zjevného vnějšího úniku.

Bílý kouř z výfuku.
Kouř z výfuku může upozornit na vážný problém. Napoví vám barva, jak?

Podle dokumentu o svolávací akci, který Ford vydal, jsou vadným těsněním pod hlavou osazeny všechny Focusy RS vyrobené mezi 3. srpnem 2015 a 6. červencem 2017. Svolávací akce popsaná jako „Prosakující těsnění pod hlavou a koroze hlavy“ se tak týká pěkné řádky aut, u kterých bude v servisu vyměněno buď těsnění, nebo případně i celá hlava. Vše samozřejmě zdarma.

Co všechno bude na autě vyměněno, o tom rozhodne tlakový test podle přesného předpisu Fordu. Servis při něm musí natlakovat chladicí systém a měřit pokles tlaku během pěti hodin.

V závislosti na tom, o kolik tlak po pěti hodinách klesne, se potom případně zkontroluje přítomnost vody ve válcích. Je-li voda ve spalovacích prostorách, mění se celá hlava, v opačném případě se vymění pouze těsnění.

Ilustrační foto.
Proč občas teče z výfuku voda? Vysvětlení je jednoduché, o závadu většinou nejde

Zdá se tedy, že je problém s bíle kouřícími Focusy RS definitivně překonán a je dobré vidět, že se Ford postavil k celé situaci čelem. Snad to jen mohlo trvat o něco kratší dobu.

Zdroj: Youtube