Automobilku Ford zřejmě nemáte zrovna spojenou s výrobou kamionů a náklaďáků, nicméně právě v Brazílii existuje samostatná divize, která se výrobou těžkých vozidel pro zdejší trh zabývá. Od těchto lidí pak pochází i novinka, která má bojovat se stále zvyšujícím se počtem nehod způsobených usnutím za volantem.  

Tvrdý chléb řidiče kamionu tak nyní možná trochu změkne, protože zabránit v usnutí za volantem má nová kšiltovka vybavená senzory. Jde o normálně vypadající pokrývku hlavy s logem Fordu, uvnitř je však chytře schován akcelerometr a gyroskop, který monitoruje pohyby hlavy řidiče.

Koncept Kia Procee'd.
Příští Kia cee’d dorazí i jako stylový kombík. A dostane i SUV verzi

Jakmile tedy senzory zaznamenají, že hodnoty naklonění hlavy jsou příliš vysoké, tedy že řidičovi takzvaná únavou „padá hlava“, mikroprocesor tuto situaci vyhodnotí jako nebezpečí a kšiltovka začne pomocí malých tělísek vibrovat, diodami pod kšiltem svítit a řidiče vzbudí. Ten pak může bezpečně zastavit a dát si nutného šlofíka v bezpečí parkoviště.

Můžete namítnout, že dnešní kamiony přece již určitě nabízí moderní systémy monitorování únavy řidiče. Ano, v evropských či amerických modelech se tato technologie již používá. Bohužel ale zde mluvíme o Brazílii, kde se nová technika dostává do standardní výbavy stále pomalu a jde o přílišný a drahý luxus.

„Auto snů“ poskládané podle průzkumu z nejhezčích dílů různých aut.
Tohle má být dokonalé auto, vůz snů. Vypadá dost příšerně

Prototypy „bezpečné čapky“, jak ji Ford nazývá, přitom byly testovány na opravdových kamioňácích, kteří s touto vychytávkou jezdili přes osm měsíců a najeli skoro 5000 kilometrů. Nejde tak o pouze laboratorně testovaný kousek módního doplňku.

Brazilská národní konfederace dopravy v průzkumu z roku 2016 zjistila, že celých 60 procent dotázaných řidičů kamionů považuje svou práci za nebezpečnou. Až 45 procent řidičů pak zmínilo, že jim byly nabízeny ilegální či pochybné léky pro zvýšení pozornosti, jen aby si udrželi práci. Vibrační čapka tak zní jako mnohem lepší nápad.

Zdroj: Youtube