Volkswagen Transporter patří s přehledem mezi nejlépe modifikovatelné dodávky na trhu. Určitě jste ho už viděli jako chladící vůz, hasičák nebo velmi obvyklou záchranku. Policie má ale také své potřeby. Ta britská si zřejmě objedná pár kusů na převoz kriminálníků. Třeba mezi věznicemi nebo z vazby k soudu.

Nový vůz s vězeňskou vestavbou debutoval před časem na britské výstavě NAPFM, kde se představovaly různé konverze aut pro speciální příležitosti. Transporter dostal typické policejní barvy a kdyby se jich přece jen nějaký řidič nezalekl, má k dispozici i LED majáček a houkačku o výkonu rovných1 00 wattů.

Povrchové díly vznikly z laminátu
Model Represäntant stvořili konstruktéři z NDR narychlo. Vozil loga z Trabantu

Jak je vidět na fotografiích, uvnitř nečeká na nikoho žádné pohodlí. Řidič a spolujezdec vpředu se mají možná ještě dobře, zato kriminálník zavřený do klece se dvěma kovovými lavicemi si příliš nepohoví. Alespoň, že je nad klecí napsáno „pozor na hlavu“, to jistě pomůže! Jen aby se neudělalo v zatáčkách špatně dozorcům, pro které jsou připraveny dvě nepohodlné sedačky v druhé řadě. Jsou totiž otočeny směrem ke kleci, aby byli zločinci pod neustálým dohledem.

Přestavba na vězeňský speciál není přímo dílem Volkswagenu, ale stojí za ní firma Safeguard SVP z britského Essexu. Jde ale jistě o mnohem zajímavější počin a v Česku by byl jistě vítaný. U nás zatím jezdí vězeňská služba jen starými autobusy nebo dodávkami, které poznáte podle fialového pruhu.