Ralf Speth, generální ředitel společnosti Jaguar Land Rover, viní ze ztráty 264 milionů liber (7,6 miliardy Kč) v prvním fiskálním čtvrtletí špatné prodeje v Číně a slabou poptávku po vznětových automobilech. Svůj vliv na situaci má podle jeho slov také chystaný odchod Velké Británie z Evropské unie.

Příjmy JLR se za uvedené období snížily o 6,7 procenta na 5,2 miliardy liber, navzdory faktu, že maloobchodní prodej narostl o 5,9 procentního bodu. Nicméně velkoobchodní prodej, zahrnující také společný podnik v Číně, klesl o pět procentních bodů.

Koncept Vision X
Škoda v Paříži ukáže koncept příštího "Rapidu". Jméno však zatím neprozradí

Důvodem je především vysoké dovozní clo na automobily importované do Číny, které tamější vláda plošně uvalila na všechny automobilky, které vyrábějí mimo Čínu. Od 1. července vláda clo zmenšila za 25 % na 10 %, a proto množství zákazníků čekalo, až auta z dovozu zlevní.

Speth však zůstává optimistou a uvedl, že konce roku vidí optimističtěji. Společnost JLR má v rukávu nové modely, včetně elektrického I-PACE a rozběhnout by se opět měly prodeje vozů zatížených dovozním clem.