Předchozí
1 z 2
Další

Otáčení na semaforech
Se zákazem otáčení na světelné křižovatce patří Česká republika mezi výjimky. Stačí přejet do sousedního Německa a jde o zcela běžnou praxi, totéž platí třeba pro USA a další dopravně vyspělé země. Není totiž důvod, aby platil zákaz na křižovatce řízené semafory, zatímco na jiné bez semaforů je otáčení povoleno. Možnost otočit se řidičům v mnoha případech pomůže ušetřit čas i stres. Tam, kde je otáčení nebezpečné, ho lze zakázat značkou zákazu otáčení, kterou česká pravidla znají, ale používá se tak málo, že na ni řidiči zapomněli.

Odbočení vpravo na červenou
Toto pravidlo známe hlavně v USA, ale setkáme se s ním opět třeba i v sousedním Německu (značí ho plaketka se zelenou šipkou). Pokud padne červená, můžete odbočit doprava tak, že se budete chovat jako na stopce. Odbočíte pouze tehdy, pokud je volno. Pravidlo je velmi jednoduché a snadno zapamatovatelné. Pomáhá zlepšit dopravní tok. Dalo by se říci, že v Česku se ho snaží částečně nahradit světelnými zelenými šipkami, ale ty většinou pouští auta jen tehdy, pokud je zcela volno. Výjimek je jen několik.

Podívejte se na lekci americké autoškoly, jak správně odbočovat na červenou:

Zdroj: Youtube
Doprava v Číně je poměrně hustá
Velký bratr v Číně: Vláda sleduje data o pohybu všech elektromobilů

Stopka pro všechny směry
V USA nebo Jihoafrické republice se na křižovatkách setkáme s případy, kdy mají všechny strany stopku. Tomuto značení se říká 4-way STOP, ale lze aplikovat i na křižovatky s více větvemi. Řidiči z každého směru zastaví na čáře. Pokud přijeli ke křižovatce jako první, pokračují. Pokud už vidí u hranice křižovatky stát jiné auto, pustí ho. Tím pádem dochází ke střídání směrů. Jde o spravedlivější přístup než v případě aplikace přednosti zprava, u které musí řidič počkat, až všechna auta z pravého směru křižovatkou projedou a teprve pak může jet. V extrémních případech se tak můžeme setkat se zneužíváním tohoto pravidla, kdy například řidiči objíždí zácpu a připojují se do kolony z pravé strany. Teoreticky tedy ti, kteří stojí před křižovatkou, musí do nekonečna pouštět tok aut, jež se připojuje z pravé strany. Taková situace je známá například z Pernerovy ulice v pražském Karlíně.

Podívejte se, jak pěkně funguje křižovatka s 4-way STOP:

Zdroj: Youtube

Zákaz kouření v autě
Telefonování je za jízdy zakázáno už snad ve všech vyspělých zemích světa. Proto je s podivem, že mnohem nebezpečnější činnost, tedy kouření, zatím řidičům povětšinou prochází. V některých evropských zemích je kouření alespoň zakázáné, pokkud je v autě dítě. Kromě zdravotních rizik ale zapálená cigareta v interiéru přináší další nebezpečí. Jak se asi řidič zachová, když mu do klína spadne hořící nedopalek?

Tolerance alkoholu za volantem
Česko je spolu se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem mezi posledními zeměmi, ve kterých platí totální zákaz alkoholu za volantem. Jde o pozůstatek zákonů z dob sovětského vlivu, což dokládá i fakt, že zákaz alkoholu platí i v Rusku a většině postsovětských republik. Naopak v západní Evropě je obvykle nejčastějším povoleným limitem 0,5 promile alkoholu. To umožňuje řidiči vypít například jedno malé pivo nebo deci vína k obědu, aniž by pak musel řešit, zda se na cestu vydá za hodinu nebo za dvě. Naopak stav na ruských silnicích dokládá, že proti nulové toleranci alkoholu jsou imunní ti řidiči, kteří neváhají sednout do auta na mol.

V Rusku se jezdí i pod vlivem těžkých drog:

Zdroj: Youtube

"Poolový" pruh
Ve větších českých městech, zejména v Praze, se řidiči setkají s pruhem vyhrazeným pro autobusy a vybrané taxislužby. Zatímco tak lidé v autech stojí v zácpě, vedlejší pruh je zcela volný a jen jednou za několik minut jím projede autobus. Například v USA ale existují takzvané poolové pruhy. Ty umožňují,aby se do nich vydali i řidiči v autech, ve kterých sedí víc než jeden člověk. Obsazenost vozu se kontroluje jednoduše kamerou. Aplikace takových pruhů je výchovnější a učí majitele vozů lépe využívat auto. Proč by pak neměli mít přednost, když jich v autě sedí stejně jako v taxíku?

Takto funguje v USA poolový prhu, takzvaný HOV lane:

Zdroj: Youtube

Konec náhodných kontrol
Pokud vyrazíte na české silnice, nevíte dne ani hodiny, kdy vás zastaví policejní hlídka. Důvod? Žádný, pouze náhodná kontrola, zda máte vše v pořádku. Policisté vám dají dýchnout a pak si vezmou vaše doklady k ověření, což může trvat i více než deset minut, pokud má dispečink napilno. Jenže proč by si měli policisté ověřovat vaši totožnost, když jste nic neprovedli? Ve vyspělých zemích se tak často setkáme s tím, že policie řidiče zastaví jen tehdy, pokud opravdu spáchali přestupek. Děje se tak například v USA. Řidiči na oplátku vědí, že pokud se budou na silnici chovat podle pravidel, nehrozí jim zbytečné obtěžování ze strany policie. Jezdí tedy na silnici slušněji.