S podobnou filozofií jako kdysi Hendy Ford v případě svého modelu T přistupuje nyní v Německu obchodní řetězec Lidl k prodeji osobních automobilů.

Zákazník si tedy prostřednictvím jeho internetových stránek nebo přes mobilní aplikaci objedná leasing modelu Kia Stonic v černé barvě. Zvolit si nemůže ani motorizaci, ani stupeň výbavy.

Vůz si se všemi detaily můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Vždy se jedná o verzi poháněnou litrovým zážehovým tříválcem s výkonem 100 koňských sil, který spolupracuje s pětistupňovou manuální převodovkou. Výbava je ale velmi solidní. Zahrnuje například sedmnáctipalcová kola z lehké slitiny, automatickou klimatizaci, vyhřívané přední sedačky, kožený multifunkční volant, zadní parkovací senzory či rádio se sedmipalcovým dotykovým displejem.

Páka na ovládání automatické převodovky
Našli jsme 20 nejlevnějších nových aut s automatem. A kolik se za něj připlácí?

Cena je ovšem velmi příznivá. Při uzavření čtyřleté leasingové smlouvy činí měsíční splátka za vůz v hodnotě 20 930 eur pouze 135 eur (3535 Kč). To je zhruba o pět set korun méně, než kolik vyžaduje v Česku Škoda v rámci svého programu Škoda bez starostí za pětiletý leasing svého nejlevnějšího modelu Fabia. Za vůz podobného charakteru (Škoda Kamiq) pak český zákazník musí měsíčně platit nejméně 5 649 Kč. V cenách Škody je ale už i pojištění s desetiprocentní spoluúčastí.

Zájemce o Kiu Stonic "z Lidlu" musí dbát pouze na to, že roční nájezd nepřekročí hranici 10 000 kilometrů. Kdo chce, může si připlatit za solidní ceny balíčky Údržba a opotřebení (20,80 eur za měsíc) nebo za pojištění (77,02 eur).

Také Renaulty Twingo a Clio

Pro vozy, na které se po podpisu smlouvy bude čekat 6-8 týdnů, si zákazníci nebudou chodit do "kamenných" prodejen Lidlu, vyzvedávat si je budou na stanovených pobočkách společnosti Sixt Leasing. Právě s touto zavedenou autopůjčovnou a rovněž s leasingovou společností Vehiculum se Lidl v rámci tohoto projektu spojil. Za poplatek ale je možné dovezení vozu až přímo na zákazníkem uvedenou adresu.

KIA Stinger 2021
KIA investuje do slovenské továrny. Hlavní událostí roku 2021 je facelift Ceedu

Lidl v blízké budoucnosti nabídne na výběr ještě další dva typy osobních automobilů. Navíc Renault Twingo bude za obdobných podmínek k mání za pouhých 99 eur měsíčně, Renault Clio pak přijde na 109 eur.

Lidl už osobní auta nabízel zákazníkům již před dvěma lety. Tehdy se jednalo o Fiat 500.

Projekt zatím zůstává omezený výhradně na Německo. "V České republice nic podobného nyní, ani v blízké budoucnosti zavádět nebudeme," uvedl na dotaz Deníku a Automix.cz mluvčí české pobočky Tomáš Myler.