Automobily, se kterými jsou jejich majitelé v Německu nejvíce spokojeni, vyrobily v letech 2016-2018 automobilky Mitsubishi, Škoda a Hyundai. U Mitsubishi se v průměru zaznamenalo jen 85 problémů na 100 zkoumaných vozů, v případě Škody to bylo 88 a u Hyundai 89 problémů. Průměr mezi všemi značkami je přitom 115. "Pod čarou" pak skončily i všechny tři německé prémiové automobilky - BMW, Mercedes-Benz a Audi. Na samém chvostu jsou se 152 problémy Fiat a vůbec nejhorší (166 problémů) je Mini.

Vyplývá to z výsledků aktuální studie 2019 Germany Vehicle Dependability Study (VDS) o spolehlivosti automobilů, kterou provádí nezávislá společnost J.D. Power.

Pozoruhodné je, že ve dvou ze šesti kategorií, kde byly vybrány vozy s nárokem na zisk ceny J.D Power Award, zabodovala nejvíce tuzemská značka Škoda. S modelem Fabia ovládla klasifikaci malých aut, Rapid pak byl nejlepší ve třídě kompaktních vozů. Navíc ještě v žebříčku aut střední třídy byl Superb druhý. Na nejlepší auta v jednotlivých kategoriích se podívejte do naší fotogalerie.

Cestování s obytnou dodávkou je veskrze příjemnou záležitostí
Takový nenápadný pohyblivý byt: Test obytné dodávky KRS Active Line

Dalším vozem vyráběným v Česku, se kterým jsou němečtí vlastníci v dané třídě nejvíce spokojeni, je kompaktní SUV Hyundai Tucson. To se montuje v Nošovicích.

V rámci každoroční studie hodnotí účastníci spolehlivost vozů, a také to, jak jsou s nimi celkově spokojení. Experti ze společnosti J.D. Power se při online rozhovorech ptají respondentů na jejich zkušenosti s vozem. V Německu se tato studie provádí od roku 2002. Od listopadu 2018 do ledna 2019 se letošního ročníku ankety účastnilo 12 854 řidičů. Studie se zaměřuje na vozy staré jeden až tři roky. Celkově bylo vyhodnocováno 151 modelů 27 výrobců.

Pro hodnocení jsou rozhodujícími kritérii například zpracování karoserie, jízdní vlastnosti, kvalita motoru a převodovky, ovládacích prvků, displejů, infotainmentu systémů, činnost navigací, sedadel, klimatizací a celkové zpracování interiéru.