Vynecháme teď zcela zjevné napodobeniny, kdy sice vidíme v nárazníku elegantní chromovanou elipsu či jiný tvar, ovšem velmi záhy zjistíme, že je tento „výfuk" zcela slepý a opravdová koncovka se ukrývá kdesi pod nárazníkem a je navíc stočena směrem k zemi.

Taková šaráda se tu objevuje opravdu pouze kvůli vzhledu a naštěstí se k ní neuchyluje příliš mnoho automobilek.

Přístrojový štít s ukazatelem vnější teploty.
Proč teploměr v autě ukazuje většinou špatně? On to vlastně teploměr není...

Jiná situace nastává tehdy, kdy se v nárazníku nachází průchozí koncovka, nicméně opravdový vývod výfuku se ukrývá za ní a mnohdy ani pořádně nenavazuje. Ukázkovým případem budiž třeba benzínová Octavia RS. U ní se v nárazníku nachází pěkné designové koncovky, ale ty pravé končí ještě před nárazníkem.

Takové technické řešení má nicméně svůj důvod. Výfuk není uchycen přímo v plastovém nárazníku, aby mohl volně pracovat. Jak se totiž zahřívá a opět chladne, mění mírně svojí délku. Přesně z toho důvodu je pružně uchycen i pod autem a proto není možné, aby jej pevně držel plastový nárazník.

Tepelná roztažnost navíc není jediným důvodem, proč se výfuk hýbe. Jak se mění otáčky a zatížení motoru, celý agregát pracuje v uložení a jeho pohyb se opět přenese i na výfuk.

Zkrátka a jednoduše, falešná koncovka v nárazníku a nenavazující pravá koncovka dává automobilkám možnost, kterak osadit nárazníky aut fešnými výfuky lícujícími s nárazníky, ale zároveň se vypořádat s pohyblivostí výfukového potrubí.

Palivová rezerva.
Jezdíte se skoro prázdnou nádrží? Nedělejte to, riskujete drahou poruchu

Zůstává ještě jedna záhada, spočívající v dírkách ve spodní části falešných koncovek. Jejich odůvodnění je ovšem naprosto jednoduché. Zejména u sportovních aut obutých na sportovních pneumatikách se stává, že zahřátá lepivá guma vyhazuje kamínky ze silnice a ty následně uvíznou ve falešné koncovce. Ony otvory jsou zde jen proto, aby mohly kamínky a další nečistoty vypadnout na zem.

Zdroj: Youtube