Britský deník The Telegraph přinesl kuriózní zprávu o čtyřiapadesátileté řidičce městského vozu Smart Fortwo, které po natankování na čerpací stanici začalo hořet auto. Nejednalo se však o žádnou technickou závadu, ale o případ nezáviděníhodného omylu, kdy žena benzin natankovala do špatného otvoru na boku auta.

Smart Fortwo z roku 2005 totiž oplývá trochu nešťastným konstrukčním řešením. Zatímco je na pravé zadní stráně umístěno klasické víčko nádrže, na identickém místě na levé straně vozu je umístěn otvor pro přístup vzduchu do airboxu, jelikož Smart má motor uložen vzadu pod podlahou kufru. Na srovnání obou stran dvoumístného Smartu se můžete podívat v galerii.

Ukradené Ferrari 488 GTB.
V pražské půjčovně se "ztratilo" drahé Ferrari. Muž si ho půjčil a nevrátil

Otvor pro přístup vzduchu má přitom podobný kruhový tvar jako víčko nádrže, přičemž také u něj lze oddělat tmavý plastový kryt, jenž funguje jako ochrana proti vniknutí větších nečistot do potrubí směřujícího k motoru. 

Bohužel právě tento kryt řidička odstranila a do otvoru natankovala pořádnou dávku benzinu pod domněnkou, že palivo tankuje normálně do nádrže. Následkem bylo, že po nastartování auto s airboxem plným benzínu okamžitě vzplálo, zatímco byla žena připoutaná uvnitř. Benzin tedy možná z přeplněného vedení vzduchu během startování vyprsknul na horký motor a začal hořet. Úplně správnou příčinu však už bude těžké zjistit.

Plamenů si naštěstí všiml další ze zákazníků čerpací stanice a vyděšené řidičce pomohl rychle opustit vůz. Malinký Smart pak dle informací velice rychle kompletně shořel společně s čerpacím stojanem. Ženě se naštěstí nic vážného nestalo, pouze měla částečně sežehnuté oblečení.

Ilustrační foto.
Všimli jste si někdy malé šipky u palivoměru? Víte, proč tam je?

Starší řidička novinám sdělila, že se jí při tankování něco nezdálo správně, ale situaci nevěnovala více pozornosti. Samozřejmě si ani nevšimla nápisu NO FUEL (v překladu volně "ne pro palivo") na okrajích otvoru , když odstranila zmiňovanou krytku. Nápis je totiž pouze perforovaný v černém plastu a lze ho tedy přehlédnout.

Přestože tedy název vozu Smart znamená doslova „chytrý“, tento konstrukční prvek nebyl u staršího modelu Fortwo zrovna nejchytřejších krokem. Pozdější generace Fortwo už tedy mají mnohem výrazněji odlišený otvor pro přístup vzduchu od víčka nádrže. Na levé straně má auto stylově vypadající otvor s žebrováním, který si s hrdlem nádrže již nespletete.