V prosinci skončila loňská vlna výměny dokladů a z 800 tisíc motoristů si nové oprávnění vyřídilo 529 tisíc lidí, dalších 270 tisíc Čechů ovšem úderem silvestrovské půlnoci přišlo o možnost legálně usednout za volant. Na dotaz Deníku to včera potvrdilo ministerstvo dopravy.

Nejvíce motoristů s propadlým průkazem je z Prahy, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Kdo bude řídit bez platného oprávnění, riskuje pokutu dva tisíce korun na místě, nebo 2500 korun ve správním řízení.

Premiér Andrej Babiš poskytl 2. ledna v Praze rozhovor Deníku.
Andrej Babiš: Hlasy pro vládu teď už nesháním

Polovina lidí, kteří si loni nové doklady nevyřídili, je z věkové skupiny 61+. Budou mezi nimi nejspíše i ti, kteří už řídit vůbec nechtějí a oprávnění tak ani neobnovili.

Ti ostatní by neměli váhat. „K výměně řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce
s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii
a současný řidičák. Lhůta pro vydání je 20 dnů. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do pěti dnů, vyjde ho výměna na 500 korun,“ uvedl Tomáš Neřold z resortu dopravy.

Výměna pokračuje

Zdaleka přitom nejde o „propadlíky“ z loňského roku. I letos totiž přijde velká vlna výměny dokladů. O nový řidičák si (v různých termínech) musí požádat celkem 654 tisíc řidičů.

Změnu je možné začít bezplatně řešit již tři měsíce před skončením platnosti.

Vteřiny dne 5. ledna 2018
Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Ušetříte za fotku

Od poloviny letošního roku navíc začne fungovat i velké administrativní ulehčení.

Motoristé budou moci požádat o vydání nebo o výměnu  řidičáku na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Doposud bylo nutné vyřizovat veškeré náležitosti týkající se agendy řidičů na úřadě v místě trvalého bydliště. A navíc už nebude třeba nosit vlastní fotografii. Úředníci si ji pořídí sami, stejně jako je tomu u občanských průkazů.

Na jakémkoli úřadě obce s rozšířenou působností bude také možné požádat si o vydání mezinárodního řidičského průkazu, o výpis z evidenční karty řidiče, výpis z bodového hodnocení, ale také např. vzdát se řidičského oprávnění.