Consumer Reports (CR) je nezávislou americkou organizací zaměřující se na průzkum trhu ve prospěch spotřebitelů v nejrůznějších kategoriích. A přestože tedy výsledky jejich průzkumu spolehlivosti vozů pocházejí z USA a polovina zmíněných modelů se v Evropě ani nenabízí, docela přesvědčivě ukazují, že největší „držáky“ dělají podle všeho v Japonsku.

Organizace vycházela z dotazníků samotných majitelů, jejichž vozy dokázaly nedávno překonat hranici 320 tisíc najetých kilometrů a za posledních 12 měsíců provozu se u nich neobjevily žádné či pouze minimální závady.

Karlmann King.
Tohle je zřejmě nejdražší SUV planety. Výbava je luxusní, zahrnuje i pancéřování

Z tohoto procenta majitelů pak vyšel na světlo žebříček deseti automobilů, které se mezi dotazovanými objevovaly nejčastěji. Dle průzkumu by se tedy mělo jednat o vozy, které zvládnou bez větších problémů nejsnadněji dosáhnout takto vysokého nájezdu.

Nelze pak přehlédnout, že žebříčku vládnou drtivě japonské vozy od Toyoty a Hondy. Přesněji 9 z 10 vozů pochází od automobilky ze země vycházejícího slunce. Na prvním místě ke všemu kraluje jedno z nejprodávanějších aut v USA, Toyota Camry.

Graham Hargrave a Jonathan Wilson pracující na ACCT.
Britové vyvíjejí technologii, která by mohla zachránit naftové motory

Trochu osaměle je pak na chvostu pick-up Ford F-150, který však v Americe patří přímo na špičku nejprodávanějších modelů. Uvedená vozidla jsou samozřejmě v dnešní dobu už staršími ojetinami, takže fotky v galerii považujte pouze za ilustrační.

Nakonec je nutné brát podobné průzkumy s velkým nadhledem, jelikož pouhý dotazník blíže neuvedeného počtu majitelů nemůže zcela určit, které auto dokáže nejsnadněji překonat 300 tisíc kilometrů. Je zde hodně proměnných: od údržby vozu, provozních podmínek až po samotný způsob, jakým se majitel k autu chová.

Pro kompletní žebříček pokračujte do galerie…