Speciální materiál Acella, který je dnes hojně využíván v interiérech vozidel, hodlají vylepšit specialisté společnosti Continental. Jeho nové provedení má dokázat eliminovat pachy, které jsou typické pro nové automobily.

Princip jejich řešení spočívá v možnosti napustit tento materiál parfémem, který na dlouhou dobu provoní kabinu vozu po pomerančích, zeleném čaji nebo po pánské kolínské vodě. Za tento objev již Continental obdržel cenu za automobilovou invoaci na Mezinárodním automobilovém kongresu v Šanghaji.

Nový materiál pro interiéry autZdroj: Continental

Toto ocenění se uděluje za technologický pokrok a zvyšování užitné hodnoty vozidel. "Výrobci a jejich zákazníci dávají přednost lehké, ovocné a svěží vůni. Od prvního výzkumu k uvedení do sériové podoby nám stačil pouhý rok," uvedl Cai Dongdan z vývojového týmu.

Integrovaný obytňák se po nárazu v podstatě rozpadl.
Video: Crash testy prošly i obytné vozy. Výsledky jsou katastrofální

Zatím jsou k dispozici dvě vůně - zmíněný zelený čaj a pánský parfém. Navíc se obě nabízejí v různých intenzitách. "Stejně jako časem z interiéru zmizí pach nového vozu, i parfémování materiálu postupně slábne. Smyslem výzkumu totiž prý nebylo, aby interié zůstal provoněný navždy. Vůně má být v závislosti na intenzitě cítit přibližně šest až osm měsíců, pak zcela vymizí.

Kromě toho se vývojáři Continentalu snaží vytvořit ze stejného materiálu Acella průhledné obložení interiéru. Díky němu by bylo možné vytvořit speciální světelné efekty, včetně třeba podsvětlených tlačítek nebo log automobilky.