O zapomenutých vozech v současné době natáčí pořad na YouTube i moderátor, spisovatel a nadšenec do starých automobilů Tom Cotter, kterému se zmíněná kalifornská rodina ozvala, že má ve své roky nepoužívané a harampádím zaplněné garáži možná nějaký ten zajímavý vůz.

Cotter se tak vydal na místo, aby rodině pomohl se štábem vyklidit garáž, jež byla od 70. let spíše skladištěm nepořádku. Pod hromadou krabic, dílů a dalšího haraburdí stálo v rozebraném stavu Pegaso Z-102. Unikátní sporťák, který byl od sedmdesátých let "zaparkován" předchozí generací kalifornské rodiny. Stav vozu pak napovídá tomu, že byl tehdy zřejmě připraven k renovaci, jenomže té se vůz nikdy nedočkal.

Toyota Century.
Tohle je nová Toyota Century. Nástupce legendární limuzíny přichází po 20 letech

Pokud vám jméno Pegaso nic neříká, není se za co stydět. Jedná se totiž o ne zrovna slavnou španělskou společnost, která od 40. let minulého století vyráběla náklaďáky, autobusy a vojenské vozy. V roce 1994 ji koupil známý výrobce užitkových aut Iveco.

Nejrychlejší produkční auto světa

Během padesátých let ovšem pod jménem Pegaso vznikl i hodně schopný sporťák Z-102. Dokonce tak schopný, že byl na malou chvíli nejrychlejším produkčním vozem světa s naměřenými 249 km/h. Automobil používal v průběhu výroby 2,5litrové a 3,2litrové osmiválce, které produkovaly 170 (125 kW) až 360 koní (265 kW).  

Celkově přitom bylo vyrobeno pouhých 85 exemplářů s různě navrženými karoseriemi, přičemž tento nalezený kousek ve variantě kupé sjel z linky jako 32. v pořadí. Ačkoliv se Pegaso v garáži válelo hodně dlouho dobu a v tuto chvíli je nepojízdné, i současný stav jej dělá mimořádně ceněným kusem.

Ford Mustang Hasičského záchranného sboru ČR.
Čeští hasiči budou jezdit osmiválcovým Fordem Mustang. Testují na něm zbarvení

Rodina, které takzvaný „barn find“ (nález ze stodoly) náleží, však nemá v plánu jít směrem rychlých peněz. Pegaso mají totiž v plánu kompletně renovovat do původního stavu. Tomuto rozhodnutí jistě napomohl fakt, že většina zásadních dílů byla nalezena společně s karoserií vozu v zaprášené garáži.

Jestliže se podaří autu vrátit jeho zašlý lesk a slávu, rodina má co dočinění s klasikou, jejíž hodnota dnes stoupá k rovnému milionu dolarů. Jedno Pegaso Z-102 se před rokem vydražilo v aukci za 880 000 dolarů, tedy v přepočtu asi za 21 milionů korun.

Na vytažení zapomenutého vozu z garáže se můžete podívat níže na videu. Jak auto vypadalo v původním stavu, si můžete prohlédnout v galerii.

Zdroj: Youtube